O placă tectonică demult "pierdută", la originea unui lanţ de vulcani din Pacific

O placă tectonică demult "pierdută", la originea unui lanţ de vulcani din Pacific

Oamenii de ştiinţă au reconstituit destinul unei plăci tectonice ce s-a scufundat în urmă cu foarte mult timp în oceanul de magmă de sub scoarţa terestră şi a dat naştere unui lanţ vulcanic în Oceanul Pacific în urmă cu peste 60 de milioane de ani, transmite joi Live Science care citează un studiu publicat în jurnalul ştiinţific GSA Bulletin.

Placa tectonică, denumită "Resurrection", a reprezentat o lungă perioadă de timp un subiect de controverse în rândul geologilor, unii dintre aceştia fiind convinşi că nu a existat niciodată. Însă, aplicând o nouă metodă computerizată de reconstrucţie a dinamicii plăcilor tectonice, cercetători de la Universitatea din Houston au reuşit să identifice marginea acestei plăci tectonice de-a lungul unui vechi lanţ vulcanic, ceea ce sugerează că această placă făcea parte odinioară din crusta terestră şi se afla în regiunea globului în care în prezent se află nordul Canadei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...