O poloneză a ajuns pe jos la Polul Sud (FOTO/VIDEO)

O poloneză a ajuns pe jos la Polul Sud (FOTO/VIDEO)

O poloneză în vârstă de 51 de ani a reușit miercuri să ajungă la Polul Sud, pe jos, la capătul unui marș solitar de 69 de zile, fără niciun fel de sprijin, au anunțat media poloneze, conform AFP.

Malgorzata Wojtaczka, originară din Wroclaw, este prima femeie poloneză care reușește această expediție, mergând pe urmele franțuzoacei Laurence de la Ferriere care a realizat această performanță în premieră mondială în 1997.

La fel ca Ferriere, poloneza a tras după ea pe o distanță de 1.300 de km o sanie grea cu care își transporta cortul și proviziile, prin trecători situate la 2.700 de metri altitudine.

Pornită din Hercules Inlet, din extremitatea sud-vestică a banchizei Ronne Ice Shelf, care se învecinează cu Marea Weddel, ea a parcurs circa 20 de km pe zi, cu excepția zilelor când vremea s-a înrăutățit și când au fost vânturi puternice care au forțat-o să încetinească.

Ultimii 100 de km au reprezentat porțiunea de traseu cea mai grea pentru că trebuia să își limiteze perioada de odihnă și ajunsese să meargă timp de 24 de ore fără întrerupere, întrucât, pentru întoarcerea acasă, avea programată o întâlnire cu un aviator american care a avertizat-o că nu va putea aștepta mult timp.

Viața este frumoasă, a meritat!, a spus aceasta la sosire, potrivit canalului de televiziune privat TVN24. Ea s-a urcat într-un mic avion pentru a ajunge pe țărmurile oceanului și apoi, tot pe calea aerului, a ajuns în Chile.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...