„O potențială descoperire majoră” / Un vaccin pe bază de ARN mesager reduce cu aproape 50% riscul de deces la cancerul de piele

„O potențială descoperire majoră” / Un vaccin pe bază de ARN mesager reduce cu aproape 50% riscul de deces la cancerul de piele

Un vaccin experimental împotriva cancerului cu ARNm dezvoltat de Moderna a redus cu 44% riscul de deces sau de reapariție a celui mai mortal tip de cancer de piele, au raportat duminică cercetătorii americani în cadrul unei reuniuni medicale, notează Reuters.

Rezultatele sugerează că adăugarea unui vaccin personalizat împotriva cancerului bazat pe tehnologia ARNm la imunoterapia Keytruda, dezvoltată de Merck, care stimulează răspunsul imunitar, ar putea prelungi timpul pe care pacienții îl au fără recidivă sau deces, a declarat Dr. Jeffrey Weber de la NYU Langone Perlmutter Cancer Center, care a prezentat rezultatele.

„Din punctul de vedere al terapiei generale a cancerului, aceasta este o descoperire majoră”, a declarat într-un comunicat Dr. Ryan Sullivan, expert în melanom la Mass General Cancer, care a lucrat la acest studiu.

Rezultatele, prezentate la reuniunea Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului din Orlando, Florida, adaugă noi detalii la concluziile parțiale publicate de companii în decembrie. Date suplimentare vor fi prezentate la o viitoare întâlnire medicală și publicate într-o revistă de specialitate.

Tratamentul combinat a obținut desemnarea de terapie inovatoare în SUA și de schemă PRIME a Agenției Europene pentru Medicamente, programe de reglementare care au ca scop accelerarea dezvoltării tratamentelor inovatoare.

Colaborarea Merck/Moderna este una dintre cele câteva care combină medicamente puternice care dezlănțuie sistemul imunitar pentru a combate cancerele cu tehnologia vaccinului ARNm. BioNTech și Gritstone Bio Inc lucrează la vaccinuri concurente împotriva cancerului bazate pe aceeași tehnologie.

Vaccinul este construit la comandă, pe baza unei analize a tumorilor unui pacient după îndepărtarea chirurgicală. Vaccinurile sunt concepute pentru a antrena sistemul imunitar să recunoască și să atace mutațiile specifice din celulele canceroase.

În cadrul studiului midstage au fost înscriși bărbați și femei cu risc ridicat de revenire a melanomului lor.

Dintre cei 107 subiecți ai studiului care au primit atât vaccinul experimental, RNAm, cât și Keytruda, cancerul a revenit la 24 de subiecți (22,4%) în decurs de doi ani, comparativ cu 20 din 50 (40%) care au primit doar Keytruda.

Au existat puține diferențe între ratele de răspuns în rândul persoanelor ale căror tumori aveau multe mutații și cele ale căror tumori nu aveau.

Efectele secundare severe au fost similare între cele două brațe ale studiului, au raportat oamenii de știință. Oboseala a fost cel mai frecvent efect secundar raportat de pacienți asociat în mod specific cu vaccinul.

Merck a declarat că firmele sunt în discuții cu autoritățile de reglementare din SUA cu privire la proiectarea unui studiu în fază avansată, care este probabil necesar pentru aprobarea regimului combinat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...