O profesoară de 32 de ani din Suceava, care predă în China, suspectă de infectare cu coronavirus, a fost transferată la Iași

O profesoară de 32 de ani din Suceava, care predă în China, suspectă de infectare cu coronavirus, a fost transferată la Iași

O profesoară de engleză din Suceava care a s-a întors pe data de 1 februarie din China, via Londra, la părinți s-a prezentat vineri la prânz la spitalul județean, prezentând „simptome de gripă/răceală care au fost asociate cu infecția de coronavirus”, au declarat surse oficiale din Suceava pentru G4Media.ro

UPDATE Ora 17.45: Pacienta suspectată de infecţie cu coronavirus are o stare generală care nu-i pune viaţa în pericol, au declarat reprezentanții Spitalului Județean Suceava.

„În cursul zilei de astăzi (n.r. vineri, 7 februarie) s-a prezentat în Ambulatoriul Secţiei de Boli Infecţioase, o pacientă de 33 de ani, cu o infecţie de căi respiratorii superioare. Conform datelor epidemiologice, pacienta a fost în China şi din acest motiv s-a luat în considerare posibilitatea diagnosticului de infecţie cu coronavirus. Pacienta s-a prezentat cu stare generală bună, cu saturaţie 97%, tensiune 11 cu 6, acuzând doar simptome respiratorii. Conform protocolului medical, s-au anunţat autorităţile, directorul medical (n.r. al Spitalului Judeţean Suceava, doctor Mircea Macovei), directorul de la Direcţia de Sănătate Publică. S-a anunţat iniţial Institutul Naţional „Matei Balş”, pe domnul profesor Streinu, iar, ulterior, în urma consultărilor, s-a descis ca pacienta să fie transferată la Clinica de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva din Iaşi, cu acordul doamnei profesor Dorobăţ”, a declarat medicul Monica Terteliu, şefa Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava, citată de Adevărul.ro.

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Silvia Boliacu, a explicat că SJU Suceava nu are teste rapide pentru depistarea coronavirusului.

„Pacienta venită din China, pe ruta Hong Kong – Londra – Londra – Suceava, pe 1 februarie. A doua zi a declarat că s-a simţit rău, a luat un tratament neprescris de medic. Doamna doctor Zorescu (n.r. epidemiolog al DSP Suceava) a luat legătura cu rudele pacientei şi vom solicita şi o listă cu pasagerii din avion”, a spus sursa citată.

Potrivit informaţiilor furnizate de surse spitaliceşti, femeia s-a întors în România din China pe data de 1 februarie, cu o cursă aviatică care a aterizat la Suceava după o escală la Londra, iar a doua zi a început să acuze simptome specifice gripei. Cu toate acestea, femeia s-a prezentat la spital abia pe data de 7 februarie.

Potrivit surselor citate, a fost informat Ministerul Sănătății, care a decis transferul pacientei la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Până la difuzarea acestei știri, nu există o comunicare oficială din partea Ministerului Sănătății sau a spitalelor care să confirme suspiciunea de coronavirus.

Potrivit  Adevărul.ro , conducerea Spitalului Judeţean Suceava a luat decizia să transporte pacienta la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi în după-amiaza zilei de vineri. Personalul SMURD trimis să efectueze transportul cu o ambulanţă specială a scăpat capsula în care se afla femeia pe scările de la intrarea în spitalul din Suceava.

Tânăra de 32 de ani a lucrat în Kunming, oraş din China aflat la aproximativ 1.500 de kilometri de Wuhan, unde a izbucnit epidemia de coronavirus.

Spitalele de boli infecțioase „Matei Balș” și „Victor Babeș” din București și spitalele de boli infecțioase din Iași, Cluj, Constanța și Timișoara au fost desemnate de Ministerul Sănătății pentru tratarea eventualilor pacienți cu coronavirus din România.

Știre în curs de actualizare



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”