O provincie din Canada își declară independența față de guvernul condus de Justin Trudeau VIDEO

O provincie din Canada își declară independența față de guvernul condus de Justin Trudeau VIDEO

Proiectul de lege adoptat de provincia canadiană Alberta, care permite ignorarea legilor federale considerate prejudiciabile, deschide calea la noi tensiuni.

Provincia Alberta-Canada

Votul asupra controversatei "Legi privind suveranitatea" deschide calea pentru o nouă perioadă de tensiune între această provincie din vestul Canadei, principalul producător de petrol al ţării datorită nisipurilor sale bituminoase, şi guvernul federal al premierului Justin Trudeau de la Ottawa.

Aleasă la începutul lunii noiembrie, după demisia predecesorului său, noul prim-ministru Danielle Smith vrea să utilizeze legea ca instrument pentru a contracara viitoarele măsuri federale de control al armelor şi taxa naţională pe carbon care urmăreşte să reducă emisiile de gaze cu efect de seră prin creşterea treptată de la 50 de dolari canadieni pe tona de emisii de CO2 în prezent la 170 de dolari în 2030.

"Nu este ca şi cum Ottawa ar fi un guvern naţional", a spus noul prim-ministru."Ţara noastră funcţionează ca o federaţie de jurisdicţii suverane şi independente. Avem dreptul să ne exercităm puterile suverane în propriile noastre domenii de competenţă", a spus ea.

Pentru Noul Partid Democrat (NDP), principalul partid de opoziţie din provincie, acest proiect de lege este o "mizerie" neconstituţională care ocoleşte procesul democratic şi riscă să frâneze investiţiile. Liderii indigeni au criticat, de asemenea, această nouă legislaţie, care aduc atingere drepturile lor, stabilite prin tratate.

Cu mai puţin de şase luni înaintea alegerilor din Alberta şi în contextul în care NPD a promis că va abroga proiectul de lege dacă va câştiga, premierul canadian Justin Trudeau a denunţat dorinţa provinciei de a "se răzbuna pe guvernul federal".

Însă, mai degrabă decât să se certe, Trudeau a spus că administraţia sa va încerca să "lucreze cât mai constructiv posibil" cu Alberta pe priorităţile federale, precum locurile de muncă, îngrijirea copiilor, serviciile stomatologice şi asistenţa pentru locuinţe.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu