O rachetă Soyuz având la bord un satelit militar al Emiratelor Arabe Unite, lansată din Guyana Franceză

O rachetă Soyuz având la bord un satelit militar al Emiratelor Arabe Unite, lansată din Guyana Franceză

După două amânări succesive în 48 de ore, o rachetă Soyuz a fost lansată marţi seară din Sinnamary, o comună de la periferia oraşului Kourou din Guyana Franceză, la ora locală 22:33 (miercuri, ora 01:33 GMT), având la bordul ei un satelit militar al Emiratelor Arabe Unite, Falcon Eye, cu rol de observare a Terrei, informează AFP.

Numărătoarea inversă a fost oprită prima dată duminică seară din cauza riscului de fulger în timpul lansării şi apoi luni din cauza unei probleme legate de transmiterea datelor între lansatorul spaţial şi serviciul de salvare, responsabil cu neutralizarea dispozitivului spaţial în cazul unui eşec al misiunii.

Denumit iniţial FalconEye 2, satelitul militar îmbarcat în cala rachetei Soyuz face parte dintr-un program ce prevede plasarea pe orbită a doi sateliţi militari ai forţelor armate din Emiratele Arabe Unite - FalconEye 1 şi FalconEye 2.

Din păcate, în iulie 2019, FalconEye 1, primul satelit optic din acest program, se afla la bordul lansatorului uşor european Vega, care a suferit atunci primul său eşec cu ocazia celei de-a 15-a lansări, ieşind de pe traiectoria prestabilită. Lansatorul a trebuit să fie distrus în aer, pentru a evita riscul de prăbuşire într-o zonă locuită din Guyana Franceză.

FalconEye2, satelit identic din acelaşi program, trebuia iniţial să fie lansat tot cu o rachetă Vega.

Redenumit între timp FalconEye, satelitul a fost lansat în cele din urmă marţi seară din Guyana Franceză la bordul unei rachete ruseşti Soyuz, ce are reputaţia unui lansator mult mai fiabil decât Vega, întrucât două din ultimele trei misiuni ale lansatorului european s-au încheiat cu un eşec, cel mai recent fiind înregistrat după o lansare în 15 noiembrie.

Misiunea Soyuz, începând de la momentul desprinderii de rampa de lansare şi până la separarea de satelitul militar al Emiratelor Arabe Unite, a avut o durată programată de 58 de minute şi 45 de secunde.

FalconEye a fost fabricat de un consorţiu condus de Airbus Defence and Space şi Thales Alenia Space.

Satelitul urmează să răspundă nevoilor forţelor armate din Emiratele Arabe Unite şi să furnizeze imagini pentru piaţa comercială. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

3 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

4 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

5 Prima bombă în PSD! Dan Voiculescu și-a pus cârpele să demisioneze din partid și își face „grupare parlamentar…