O reptilă "asemănătoare unui câine" producea venin cu mult înaintea șerpilor (studiu)

O reptilă "asemănătoare unui câine" producea venin cu mult înaintea șerpilor (studiu)

Primele animale despre care se cunoaște că ar fi produs venin nu au fost șerpii, ci o reptilă, "asemănătoare câinelui", care folosea veninul pentru vânătoare sau apărare, au indicat luni cercetători de la o universitate din Africa de Sud, citați de DPA.

Sursa foto: paleoimperia.ru

Cercetătorii dețin în prezent doar două fosile de Euchambersia — o reptilă cu canini și o lungime 40-50 centimetri — care a trăit în regiunea Karoo, din sud-estul Africii de Sud, în urmă 260 de milioane de ani, cu aproximativ 100 de milioane de ani înaintea apariției primilor șerpi.

Oamenii de știință de la Universitatea din Witwatersrand (Johannesburg), în asociere cu Muzeul de Istorie Naturală din Londra, au utilizat tehnici de investigație imagistică pentru a analiza cele două cranii de Euchambersia și au descoperit caracteristici compatibile cu producția de venin.

"Euchambersia dezvoltase o fosă adâncă și circulară, chiar în spatele dinților canini în maxilarul superior, în care era produs un cocktail veninos, care era livrat direct în cavitatea bucală printr-o rețea fină de șanțuri osoase și canale", a precizat universitatea într-o declarație.

"Aceasta este prima dovadă a celor mai vechi vertebrate veninoase descoperite vreodată", a subliniat Julien Benoit, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Witwatersrand.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Bucureștiul, tortul interlopilor! / Cum au cumpărat „Sportivii“ terenurile pe care au construit blocuri cu PUD-u…