O româncă a ajuns șef de clinică la cel mai mare spital de stat din Spania: „Fără muncă nu se poate nimic”

O româncă a ajuns șef de clinică la cel mai mare spital de stat din Spania: „Fără muncă nu se poate nimic”

A plecat din București, a fost olimpică la matematică și fizică, apoi pașii au purtat-o în Spania, unde a ajuns pe culmile succesului. Aceasta este povestea româncei Raluca Oancea, care, în prezent, conduce secția de genetică a Spitalului Universitar San Carlos din Madrid și este profesor doctor la Facultatea de Medicină și Farmacie din capitala spaniolă.

Românca fost invitată să participe la Gala „100 pentru Centenar”. Foto Facebook/ Blue Healthcare

Absolventă a Colegiului Național „Sfântul Sava” din Capitală, Raluca Oancea a copilărit în Ghencea, iar, ulterior, în zona Unirii, unde „se dă ora exactă”. Mama ei a fost de profesie jurist, iar tatăl sociolog. Nu este singură la părinți, ci are un frate mai mic cu șase ani, care este avocat în București, conform Știrile ProTV .

Mândră de copilul ei, mama Ralucăi Oancea, care a pus bazele unei mici agenții de turism, a afirmat: „A fost mai greu de orientat spre profesie, pentru că avea note bune la toate, în final a mers la olimpiadă la Fizică, la medicină se dădea și fizica. De la spitalul ei din Madrid, unde e de 22 de ani, Directorul Spitalului când m-a cunoscut mi-a zis: ce noroc pe spitalul nostru, că l-a ales Raluca. Asta mi s-a părut o frază care spune totul. E foarte ocupată și vrea să le facă pe toate, e genul omului repede și bine”.

De asemenea, fratele acesteia, Robert Oancea, a mărturisit că ea a fost cea care l-a îndrumat să studieze la același colegiu. În plus, acesta a declarat că a fost impresionat de modul în care își plănuia timpul, astfel încât să aibă timp și să învețe, dar și să se relaxeze.

„Avem 20 de specialități care ne trimit pacienți”

Conform spuselor lui, Raluca Oancea nu lăsa cărțile din mână nici pe drumul către destinațiile de vacanță : „Când era în facultate, învăța și îmi dădea cărțile să urmăresc în timp ce ea reda, o testam, mergeam cu mașina”, a mărturisit Robert Oancea.

Familia Oancea a trecut, în urmă cu un an, și printr-o tragedie, când tatăl româncei a murit.

Deși poziția de șef de clinică îi ocupă mult timp, românca, care este și specialist în genetică moleculară, este prezentă în fiecare an la Târgul Internațional de Turism de la Madrid, unde merge la standul României pentru a da o mână de ajutor.

În opinia ei, acest lucru este atât o obligație, cât și o datorie.

Din dorința de a se perfecționa, românca a ales calea străinătății. Așa a ajuns în Spania, unde l-a cunoscut pe soțul ei, inginer, cu care are doi copii. A decis să nu mai revină în România, întrucât la Madrid îi poate ajuta inclusiv pe români.

Românca, care este, de asemenea, specialist recunoscut internațional în boli genetice ereditare, lucrează de peste două decenii la Spitalul Universitar San Carlos din Madrid.

Este o parte foarte importantă pentru medicina de precizie. Facem studii prenatale, facem studii de diagnostic, studii preventive, despre boli genetice ereditare. Avem 20 de specialități care ne trimit pacienți, pentru că se cunosc bazele genetice din ce în ce mai mult, pentru diverse boli ereditare”, a declarat ea.

„Până la urmă apare și succesul”

Pediatrie, neurologie, cardiologie și neonatologie sunt secțiile cu care laboratorul al cărui șef este lucrează din greu în cadrul spitalului. Conform acesteia, există 23 de perechi de cromozomi în fiecare celulă umană și fiecare are sute de gene. Și din cele peste 30.000 de gene existente în celulă, aproximativ 4.500 sunt responsabile de boli grave.

Un diagnostic corect înseamnă și un tratament mai precis, și nu numai asta, genetica nu tratează numai o persoană, tratează familia. În momentul în care ai descoperit care este mutația care provoacă o boală poți să vezi dacă alți membri ai familiei pot avea această boală și o poți detecta într-un moment presimptomatic”, a afirmat medicul român.

Medicina spaniolă și medicina viitorului se bazează pe prevenție, expertiză și pe depistarea unor afecțiuni pentru care nu a fost descoperit un remediu. Românca mărturisește că în spitalul în care profesează sunt puse în practică unele terapii genetice care pot face ca unele maladii să evolueze mult mai lent, în cazul în care sunt diagnosticate în timp util.

Raluca Oancea este disponibilă la o clinică privată de două ori pe săptămână să ofere consultații de sfat genetic.

Mai mult, româncă a fost invitată să participe la Gala „100 pentru Centenar”, unde a fost și laureată. Evenimentul a avut loc la Palatul Bauer din Madrid, conform madrid.mae.ro .

Fără muncă nu se poate nimic în viață, e imposibil, fără muncă, cum? Și atunci, dacă pui puțin câte puțin, muncești, muncești, până la urmă apare și succesul”, a mai adăugat medicul român.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB