O româncă din Iași a fost primul fotomodel profesionist din lume

O româncă din Iași a fost primul fotomodel profesionist din lume

Puțini știu amănuntele vieții uneia dintre frumusețile fatale ale anilor 30, românca Renade Pârlea cea care avea să devină celebră sub numele de Renee Perle și care avea să fie primul fotomodel profesionist din lume, scrie avantaje.ro .

89089635_1533735253451156_8812789213649960960_n

Renade era moldoveancă get-beget, născută în 1904 în Iași și copilărită tot aici până în 1920, într-o familie de origine evreiască, împreună cu care s-a stabilit ulterior la Paris, frumusețea ei fascinantă propulsând-o ca primul fotomodel profesionist recunoscut în industria modei, uimind fotografii cu abilitățile sale uluitoare și naturalețea de a poza în orice context.

Model pentru colecții de creator
Descinsă la 16 ani în capitala Franței, frumoasa româncă își schimbă numele alegând „pentru scenă' să se numească Renee Perle și aproape imediat este remarcată de marii creatori de modă, fiind invitată să urce pe catwalk colecțiile celebrului Georges Doeuillet, cel care avea deja o casă de creație deschisă încă din 1900 și despre care se spunea în anii aceia că dădea ora exactă în moda europeană.

Iubire sub Turnul Eiffel
Prezența ei, spun creatorii și fotografii de modă, era magnetică, fascina prin liniile și proporțiile sale desăvărșite, prin sex-appeal și privirea răvășitoare a ochilor ei de un negru absolut. Pe lângă multele „victime' căzute pradă frumuseții sale, ieșeanca îl cunoaște, la 10 ani după debutul ca manechin, pe Jacques-Henri Lartigue, unul dintre cei mai cunoscuți și căutați fotografi parizieni, care face o pasiune nebună pentru Renee și va petrece alături de ea următorii doi ani, lansând-o definitiv pe orbita celebrității. Întâlnirea lor a fost una întâmplătoare, într-o locație din vecinătatea Turnului Eiffel unde artistul fotografia câteva case deosebite și cei doi s-au îndrăgostit aproape imediat. Artistul, care suferea pe atunci după despărțirea de soția sa Madeleine, alături de care trăise 11 ani, va recunoaște mai târziu, că frumoasa româncă s-a transformat în muza sa, că prezența ei era magică și devenise o obsesie pentru el și că se completau perfect, făcându-l ca, pe lângă iubire, să-și afle alături de Renee și principala sursă de inspiraţie artistică.

Citește integral pe avantaje.r o




Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…