O societate americană privată a fost autorizată pentru a trimite o capsula spațială pe Lună

O societate americană privată a fost autorizată pentru a trimite o capsula spațială pe Lună

Un start-up american denumit Moon Express a primit aprobarea din partea guvernului SUA de a trimite anul viitor o capsulă fără echipaj pe Lună, o premieră pentru o companie privată, informează agenția France Presse (AFP).

Sursa foto: nasa.gov

Până în prezent numai guvernele SUA, Chinei și fostei Uniuni Sovietice au trimis echipamente spațiale pe Lună.

"Suntem în prezent liberi de a explora 'al optulea continent' al Terrei, Luna, pentru a afla mai multe și a căuta resurse pentru binele întregii omeniri", a declarat Bob Richards, președinte director general al Moon Express, firma înființată în anul 2010, cu sediul la Cape Canaveral, în Florida.

Acordul a fost emis de Agenția Federală a Aviației (Federal Aviation Administration, FAA) care a consultat în prealabil Casa Albă, Departamentul de Stat și agenția spațială americană (National Aeronautics and Space Administration, NASA).

Moon Express nu a finalizat deocamdată construcția capsulei care se va numi MX-1. Aceasta va fi lansată la sfârșitul anului 2017 cu o rachetă produsă de Rocket Lab, un alt start-up, care nu a mai efectuat până în prezent misiuni comerciale.

"Cerul nu este limita pentru Moon Express, ci chiar baza de lansare", a adăugat Naveen Jain, co-fondatorul Moon Express, care consideră acordul guvernamental ca un alt "salt uriaș pentru omenire", cu trimitere la cuvintele rostite în 1969 de astronautul Neil Armstrong atunci când a pășit pe Lună.

Scopul companiei Moon Express este de a dezvolta un aparat spațial cu costuri reduse pentru a explora resursele Lunii.

"În viitorul apropiat dorim să aducem înapoi pe Terra resurse prețioase, metale și pietre lunare", a declarat Naveen Jain, citat de AFP.

AGERPRES /(autor: Constanța Niță, editor: Codruț Bălu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina