O specie de peşti din Golful California, cea mai ''zgomotoasă'' din lume în perioada de reproducere

O specie de peşti din Golful California, cea mai ''zgomotoasă'' din lume în perioada de reproducere

O specie de peşti din Golful California produce sunete atât de puternice în perioada de reproducere, încât zgomotul emis poate afecta auzul anumitor mamifere marine, cum ar fi delfinii, arată un studiu preluat miercuri de AFP.

Specia de peşte care trăieşte în golf, denumită ştiinţific Cynoscion othonopterus, ''este peştele cel mai zgomotos studiat până acum din lume'', a declarat pentru AFP Timothy Rowell, cercetător la Universitatea California din San Diego, coautorul acestui studiu publicat miercuri în revista Biology Letters.

În perioada de reproducere, corul format de mişcarea de regrupare a milioane de peşti ''este asemănător celui făcut de o mulţime care ţipă pe un stadion'', a adăugat cercetătorul.

Un sigur peşte mascul din această specie este capabil să facă la fel de mult zgomot ca o balenă, deşi măsoară mai puţin de un metru, potrivit studiului.

Fiecare dintre peşti produce un sunet asemănător celui de mitralieră, cu multiple impulsuri sonore foarte rapide, spune Timothy Rowell.

Masculul are muşchi vibratili care îi înconjoară vezica înotătoare - un fel de sac plin cu gaze care se găseşte în cavitatea abdominală.

''Aceşti muşchi se contractă şi vibrează foarte rapid, producând un sunet amplificat de vezica înotătoare'', explică cercetătorul, care are rol de ''tobă'', în timp ce muşchii sunt ca nişte ''beţe''.

Primăvara, toţi adulţii acestei specii endemice din Golful California migrează spre delta fluviului Colorado, formând un banc din mai multe milioane de peşti strânşi pe o suprafaţă foarte mică.

Perioada de reproducere este sincronizată cu ciclul mareelor şi fazele lunii.

Brad Erisman, de la Institutul de ştiinţe marine de la Universitatea Texas din Austin, şi Timothy Rowell au făcut analize acustice timp de patru zile în delta fluviului Colorado în lunile martie şi aprilie 2014.

În pericol de dispariţie din cauza pescuitului excesiv

Cercetătorii au folosit o sondă acustică pentru a evalua numărul de peşti şi amplasarea acestora şi au estimat 1,5 milioane de peşti, răspândiţi pe 27 de kilometri.

Au folosit de asemenea microfoane subacvatice pentru a înregistra sunetele produse de peşti.

Sunetele produse de regruparea acestor peşti pot dura ore întregi, cea mai mare intensitate fiind atinsă în faza maximă a mareei simultană cu faza maximă a perioadei de reproducere.

''Pot fi auziţi de pe vapor'', subliniază cercetătorul care spune că a trăit momente ''incredibile, intense'' în faţa acestui ''spectacol al naturii''.

Oamenii de ştiinţă au calculat un nivel sonor de 21 de ori mai ridicat decât cel ambiental, deja ridicat, din zonă.

Nivelul sonor ''poate provoca, cel puţin temporar, dacă nu chiar permanent, pierderea auzului la mamiferele marine'', care se îngrămădesc, în căutarea hranei, lângă acest banc de peşti, subliniază Timothy Rowell.

Autorii studiului sunt surprinşi că leii de mare şi delfinii vin frecvent în această zonă, în ciuda riscului de a-şi pierde auzul.

Acest fenomen zgomotos are un efect negativ pentru peştii din golf: le permite pescarilor să-i repereze foarte uşor.

Un singur vas de pescuit, echipat cu plasă, poate captura două tone de peşte în doar câteva minute.

Flota locală, alcătuită din 500 de ambarcaţiuni, pescuieşte până la 5.900 de tone de peşte (echivalentul a două milioane de exemplare) în 20 de zile, în fiecare an.

Populaţia de peşti din golf ''riscă să se prăbuşească'' din cauza pescuitului excesiv în perioada de reproducere, avertizează oamenii de ştiinţă.

Supranumit ''acvariul lumii'', Golful California, situat în nord-vestul Mexicului, este casa a numeroase specii marine, dar şi o zonă importantă pentru pescuit. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

3 O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

4 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...

5 Dovada că e groasă pentru Rusia în Ucraina! Șoigu, în vizită de urgență la cea mai mare fabrică de tancuri!