O structură imensă, cu un diametru de 515 km, ascunsă sub Australia îi fascinează pe cercetători

O structură imensă, cu un diametru de 515 km, ascunsă sub Australia îi fascinează pe cercetători

Australia ar putea adăposti un secret imens. Într-un articol pentru The Conversation, geologul Andrew Glikson și-a expus ultimele cercetări care sugerează că un crater provocat de un asteroid ar putea fi ascuns în solul australian, iar indiciile par să arate că ar fi cel mai mare de pe Pământ, relatează Futurism .

Structura Deniliquin ar avea un diametru de peste 514 kilometri. Foto: freepik (Arhivă)

Cunoscută sub numele de structura Deniliquin, geologul susține în cadrul cercetării sale, care a fost publicată în revista Tectonophysics, că aceasta ar avea un diametru de peste 514 kilometri. Astfel , această structură ar eclipsa cel mai mare crater de pe Terra, Vredefort din Africa de Sud, cu o lățime de circa 160 de km, fără a mai preciza craterul Chicxulub, care o dimensiune asemănătoare, despre care se crede că ar fi fost provocat de asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor.

Despre existența acestei formațiuni s-a vorbit pentru prima dată la sfârșitul anilor '90 de către Tony Yeates, care este coautorul acestui ultim studiu, realizat cu ajutorul modelelor magnetice. Un studiu efectuat ulterior, care s-a încheiat în anul 2020, a certificat existența unei structuri de mari dimensiuni sub o regiune din sudul statului australian New South Wales, însă fără a prezenta dovezi incontestabile că aceasta ar fi fost provocată de un impact.

În cazul în care vă întrebați cum este posibil ca o asemenea structură să treacă neobservată, geologul Andrew Glikson a explicat că: „Atunci când un asteroid lovește, el creează un crater cu un centru ridicat. Acesta este similar cu modul în care o picătură de apă țâșnește dintr-un crater tranzitoriu atunci când aruncați o pietricică într-o apă”.

„Această cupolă ridicată", spune el, poate eroda pe parcursul a milioane de ani, fiind din ce în ce mai puțin proeminentă. Dacă craterul nu este acoperit de sedimente, o eventuală ciocnire între plăcile tectonice ale Pământului ar putea să cuprindă structura, întrucât o placă aflată în coliziune este împinsă sub cealaltă.

Pe lângă descoperirea cupolei, mai există și alte indicii care atestă că structura corespunde unui crater provocat de un asteroid, precum ondulațiile simetrice ale scoarței, care ar fi fost cauzate de temperaturile extreme din timpul unui impact.

Din nefericire, majoritatea dovezilor obținute până în prezent cu privire la Deniliquin sunt doar de la suprafață. În plus, conform ultimelor cercetări efectuate de Glikson, craterul ar fi fost provocat în urmă cu circa 445 de milioane de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat