„Oameni săraci care au nevoie de bani. Vor fi soldaţi de calitate inferioară”/Multe regiuni din Rusia recrutează carne de tun pentru războiul din Ucraina

„Oameni săraci care au nevoie de bani. Vor fi soldaţi de calitate inferioară”/Multe regiuni din Rusia recrutează carne de tun pentru războiul din Ucraina

Peste 800 de başkeri cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani şi-au exprimat interesul de a se înrola în doar două zile, potrivit lui Kamaletdinov.

„Istoria noastră m-a inspirat”, a declarat Kamaletdinov, în vârstă de 46 de ani, pentru The Moscow Times într-un schimb de mesaje pe site-ul de socializare VKontakte, subliniind povestea unei unităţi locale de cavalerie care a fost formată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În timp ce conflictul din Ucraina intră în cea de-a şasea lună, iar Rusia suferă de o lipsă tot mai acută de luptători, unităţi precum batalionul Başkir - alcătuite din voluntari motivaţi de salarii mari şi cărora li se oferă o pregătire militară limitată - par să facă parte din încercarea Kremlinului de a găsi o soluţionare parţială a problemei.

Ideea lui Kamaletdinov a avut un succes atât de mare încât reprezentanţii unui grup de veterani paraşutişti din Başkir au anunţat formarea unui al doilea batalion local o lună mai târziu.

De atunci, cel puţin alte 14 regiuni - inclusiv republica Tatarstan, regiunea Primorsky din Orientul Îndepărtat şi oraşele Moscova şi Sankt Petersburg - au urmat exemplul Başkortostanului şi au anunţat formarea de unităţi locale care să fie trimise în Ucraina.

Nu numai că întreţinerea acestor batalioane va fi costisitoare, dar ele vor risca să sufere pierderi semnificative, potrivit experţilor militari.

„Această campanie va produce probabil «soldaţi» de calitate inferioară faţă de recruţii normali din armata rusă, la preţuri apropiate de cele ale soldaţilor profesionişti”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank american, într-un raport publicat luna trecută.

Întrucât batalioanele din Başkortostan încă aşteaptă să fie desfăşurate, singurele unităţi regionale care luptă în prezent în Ucraina provin din republicile ruseşti din Caucazul de Nord, Osetia de Nord şi Cecenia.

Exemplul unităţilor loiale liderului cecen Ramzan Kadîrov,a fost sursa de inspiraţie pentru batalioanele din Başkaria, susţine opoziţia din regiune.

„Şeful Başkortostanului, Radiy Khabirov, este gelos pe faima şi influenţa lui Kadîrov”, a declarat pentru The Moscow Times Ruslan Gabbasov, activist al opoziţiei din Başkaria. „Această idee a fost lansată de Khabirov pentru a se apropia de preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a-i câştiga încrederea."

Kamaletdinov susţine că moralul va fi ridicat în batalioanele başkir, deoarece soldaţii vor lupta alături de compatrioţii lor. Soldaţii din această unitate au fost adesea fotografiaţi purtând steagul albastru, alb şi verde al Başkortostanului.

În ciuda pierderilor semnificative din Ucraina, Kremlinul nu este dispus să declare o mobilizare amplă, dar, în schimb, pare că încearcă să grăbească trimiterea oamenilor pe front prin reducerea cerinţelor de pregătire, oferind prime mari de înscriere şi dând undă verde unor iniţiative precum batalioanele regionale.

Dacă fiecare regiune rusă generează un batalion de aproximativ 400 de oameni, acest lucru ar putea însemna încă 34.000 de luptători care se îndreaptă spre frontul din Ucraina.

Ca şi în cazul campaniei mai ample a armatei ruse pentru recruţi, unul dintre principalii factori de motivare pentru cei care se alătură batalioanelor regionale pare să fie banii, soldaţilor fiindu-le oferite salarii de multe ori mai mari decât media locală.

Cei care servesc în batalioanele Başkir vor fi plătiţi cu 220.000 de ruble (3.593 de dolari) pe lună, împreună cu o primă de luptă activă de 8.000 de ruble pe zi, potrivit unui pliant postat pe pagina lui Kamaletdinov pe Vkontakte. Oficialii din Başkortostan s-au angajat să plătească o primă suplimentară de înscriere de 200.000 de ruble şi un supliment zilnic de 2.000 de ruble.

Aceasta înseamnă că soldaţii sub comanda lui Kamaletdinov ar câştiga în total 520.000 de ruble (8.465 de dolari) pentru o lună de luptă în Ucraina - de aproape 13 ori mai mult decât salariul mediu din Başkortostan.

În ciuda unei prezenţe proeminente în social media pentru batalion, identităţile soldaţilor başkeri care servesc în unitate sunt puternic protejate.

Un posibil motiv pentru această discreţie este faptul că recruţii nu sunt atât de impresionanţi - sau atât de numeroşi - pe cât ar vrea oficialii să creadă, potrivit activistului Gabbasov.

„Sunt în mare parte oameni care au nevoie de bani”, a declarat Gabbasov.

„Cei mai mulţi dintre ei au peste 40 de ani şi poate că au avut ceva experienţă în timpul staţionării la o bază militară din [republica] Cecenia, în urmă cu 20 de ani, dar nu sunt profesionişti”.

Analiştii militari se întreabă cât de eficienţi vor fi aceşti soldaţi în luptă împotriva unei armate ucrainene care s-a dovedit a fi pricepută în apărare şi capabilă să provoace pierderi semnificative trupelor ruseşti care atacă.

„Nu va schimba traiectoria războiului”, a declarat Luzin.

De asemenea, unităţile militare din republicile etnice ale Rusiei ar putea fi deosebit de vulnerabile la revolte sau ar putea declanşa instabilitate politică atunci când se vor întoarce acasă după lupte, potrivit lui Luzin.

Batalioanele Başkir - cu un efectiv de aproximativ 800 de oameni - au fost prezentate în videoclipuri luna trecută în timp ce erau trimise la antrenament într-un convoi de autocare albe. Ei au fost însoţiţi de şeful regional Khabirov, de oficiali locali, de jurnalişti şi de o mică mulţime de curioşi.

Pe un canal Telegram pentru batalioane, bărbaţii au fost arătaţi ulterior exersând tirul, primul ajutor de bază şi făcând tracţiuni.

Se aşteaptă ca aceştia să fie desfăşuraţi în Ucraina la sfârşitul acestei luni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...