Oamenii de știință au descoperit cum să întinerească inima chiar și cu 10 ani

Oamenii de știință au descoperit cum să întinerească inima chiar și cu 10 ani

Cu toții îmbătrânim mai devreme sau mai târziu, dar la unii oameni genele potrivite pot face ca îmbătrânirea biologică să fie mai lentă.

FOTO Shutterstock

În urmă cu câțiva ani, cercetătorii italieni au descoperit ceva special la persoanele care trăiesc până la 90 de ani și chiar mai mult: acestea au în mod obișnuit o versiune a unei gene numite BPIFB4 care protejează împotriva daunelor cardiovasculare și menține inima într-o formă bună pentru o perioadă mai lungă de timp, notează sciencealert.com.

Introducând gena mutantă la șoareci mai în vârstă, oamenii de știință au văzut cum această variantă reface indicatorii îmbătrânirii biologice a inimii chiar și cu 10 ani.

La șoarecii de vârstă mijlocie, s-a demonstrat că aceeași terapie a oprit declinul funcției cardiace.

Rapiditatea cu care inima și cele mai apropiate vase de sânge ale acesteia se degradează de obicei depinde de numeroși factori, inclusiv de cât de mult consumăm alcool și dacă fumăm sau nu. Pe baza rezultatelor studiului, mutațiile din genele care codifică proteine au, de asemenea, un rol cheie.

Varianta asociată longevității (LAV) a genei BPIFB4 pe care cercetătorii au analizat-o este deja asociată cu longevitatea la oameni și este frecvent întâlnită la persoanele care trăiesc mai mult decât în mod normal, inclusiv la cele care au depășit vârsta de 90 de ani. Această constatare i-a determinat pe cercetători să analizeze mai atent efectele fiziologice ale acestei variante.

Pe lângă testele efectuate pe șoareci, echipa a adăugat gena în celule cardiace umane într-un cadru de laborator pentru a vedea care ar fi efectele. Celulele fuseseră prelevate de la 24 de pacienți vârstnici cu probleme cardiace grave, inclusiv de la unii care suferiseră anterior transplanturi de inimă.

Rezultatele au sugerat că LAV-BPIFB4 joacă un rol semnificativ în menținerea celulelor pericictice. Sarcina acestor celule include construirea de noi vase de sânge și menținerea lor în stare bună, ceea ce, la rândul său, menține inima în stare bună de funcționare pentru mai mult timp.

„S-a constatat că celulele pacienților vârstnici, în special cele care susțin construcția de noi vase de sânge, numite pericite, erau mai puțin performante și mai îmbătrânite”, spune Monica Cattaneo, cercetător cardiovascular de la IRCCS Multimedica Group din Italia și autor principal al studiului.

„Prin adăugarea genei/proteinei longevității în eprubetă, am observat un proces de întinerire cardiacă: celulele cardiace ale pacienților vârstnici cu insuficiență cardiacă au reînceput să funcționeze corect, dovedindu-se mai eficiente în construirea de noi vase de sânge”.

În timp ce centenarii vor transmite în mod natural mutația genei BPIFB4 copiilor lor, ideea este că acest lucru ar putea fi adaptat ca terapie pentru persoanele ai căror părinți nu au trăit până la o vârstă înaintată și care se confruntă cu probleme cardiace.

S-a demonstrat deja că transferul genei BPIFB4 la șoareci oprește ateroscleroza, diabetul și alte complicații, iar în viitor, studiile clinice ar putea fi folosite pentru a vedea dacă același tip de efecte se întâmplă și la oameni.

Cercetătorii explorează, de asemenea, posibilitatea de a aplica proteina BPIFB4 ca tratament, mai degrabă decât gena BPIFB4. Deși ambele opțiuni sunt posibile, aplicarea proteinelor este mai sigură și mai simplă.

„Descoperirile noastre confirmă că gena mutantă sănătoasă poate inversa declinul performanței cardiace la persoanele în vârstă”, spune Madeddu. „Acum suntem interesați să determinăm dacă și administrarea proteinei în locul genei poate funcționa”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia