Oamenii de știință au descoperit în grotele din Mexic microorganisme care ar putea avea 60.000 de ani

Oamenii de știință au descoperit în grotele din Mexic microorganisme care ar putea avea 60.000 de ani

Oamenii de știință de la NASA au descoperit microorganisme vii în stare latentă prinse în interiorul unor cristale timp de 60.000 de ani în grotele de la Naica, din statul mexican Chihuahua, relatează AFP.

Sursa foto: www.jpl.nasa.gov

Acești stranii microbi vechi par să fi evoluat pentru a supraviețui hrănindu-se cu sulfiți, oxid de mangan sau oxid de cupru, a explicat Penelope Boston, din cadrul Institutului de Astrobiologie al NASA, într-o prezentare din acest weekend la conferința Asociației americane pentru progresul științei (AAAS) de la Boston.

Această descoperire suscită speranțe de a descoperi organisme capabile să supraviețuiască în medii extreme pe alte planete, potrivit oamenilor de știință.

Cercetătoarea americană a precizat că au fost descoperite circa 100 de microorganisme diferite, majoritatea bacterii care au fost prinse în aceste cristale pentru perioade care oscilează de la 10.000 la 60.000 de ani. Dintre aceste specii, 90% nu au fost văzute niciodată înainte pe Terra.

Acest sistem de grote — o mină abandonată de plumb și zinc de 800 de metri adâncime — se situează deasupra unui mare buzunar de magmă vulcanică. Aici atmosfera este una foarte umedă, cu o temperatură ambiantă de 40 de grade Celsius în medie, ceea ce i-a făcut pe astrobiologi să numească acest loc "infernul".

Descoperirea — care nu făcut până acum obiectul unui articol într-o mare revistă științifică pentru că rezultatele nu au fost încă coroborate — face să se creadă că organisme extraterestre periculoase ar putea ajunge în viitor pe Terra pe navele spațiale care se întorc de pe o altă planetă sau lună din sistemul nostru solar.

Aceste microorganisme care au supraviețuit în condiții extreme nu sunt cele mai vechi descoperite până acum.

Diferite grupuri de oameni de știință au publicat în urmă cu câțiva ani studii privind descoperirea unor microbi încă în viață care ar putea avea 500.000 de ani și care sunt prinși în gheață sau sare, notează AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…

5 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea