Oamenii de știință au identificat în structura creierului legătura dintre minte și corp

Oamenii de știință au identificat în structura creierului legătura dintre minte și corp

Timp de milenii relația dintre mintea și corpul uman a fost un subiect care a provocat marii gânditori, printre care și filozofii Aristotel și Descartes. Răspunsul căutat de toți pare să se afle în însăși structura creierului, potrivit The Jerusalem Post (jpost.com) .

Baza creierului. FOTO Instit. Național de Medicină / Fabrica lui Andreas Vesalius Wikimedia Commons

O echipă de cercetători coordonată de profesori la Washington University School of Medicine a descoperit că părți ale regiunii cerebrale numite cortex motor care guvernează mișcarea corpului sunt conectate cu o rețea implicată în gândire, planificare, excitare mentală, durere și controlul organelor interne, dar și cu tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Un sistem necunoscut anterior, pe care l-au numit SCAN

Mai exact, cercetătorii au identificat un sistem necunoscut anterior în cadrul cortexului motor (o parte a celui mai exterior strat al creierului, cortexul cerebral) reprezentat de noduri multiple care sunt situate între zonele creierului deja cunoscute ca fiind responsabile pentru mișcarea anumitor părți ale corpului - mâini, picioare și față - sistem pe care l-au numit „rețeaua de acțiune somato-cognitivă” sau SCAN,

Aceste noduri multiple sunt angajate atunci când sunt efectuate împreună mai multe mișcări diferite ale corpului.

„Am demonstrat acum că sistemul motor uman nu este unitar. În schimb, credem că există două sisteme separate care controlează mișcarea", a declarat profesorul de radiologie Evan Gordon de la Washington University School of Medicine, autor principal al studiului publicat în revista Nature, scrie sursa citată.

Oamenii de știință au documentat conexiunile SCAN cu regiuni ale creierului cunoscute pentru a ajuta la stabilirea obiectivelor și planificarea acțiunilor și au constatat, printre altele, că această rețea corespunde cu regiuni ale creierului care, așa cum s-a demonstrat în studiile care implică maimuțe, sunt conectate la organele interne, inclusiv stomacul și glandele suprarenale, permițând acestor organe să schimbe nivelurile de activitate în anticiparea efectuării unei anumite acțiuni.

De ce transpirăm când ne gândim că avem ceva important de făcut

Cercetătorii au găsit, astfel, explicații pentru anumite răspunsuri fizice ale corpului nostru precum transpirația sau creșterea ritmului cardiac care apar atunci când doar ne gândim la o sarcină viitoare dificilă.

„Nu sunt filosof, dar o afirmație succintă care îmi place este <<Mintea este ceea ce face creierul>>. Suma funcțiilor bio-computaționale ale creierului constituie 'mintea'" (...) Deoarece acest sistem, SCAN, pare să integreze planurile abstracte - gânduri-motivații - cu mișcările și fiziologia reale, el oferă o explicație neuroanatomică suplimentară pentru motivul pentru care corpul și mintea nu sunt separate sau separabile", a declarat Nico Dosenbach, profesor de neurologie la Washington University School of Medicine, de asemenea autor principal al studiului.

Despre studiu

Rețeaua SCAN a fost identificată cu ajutorul imagisticii de precizie la șapte adulți, iar ulterior a fost verificată în seturi de date mai mari care, atunci când au fost combinate, au cuprins mii de adulți.

Imagistica ulterioară a urmărit să identifice circuitul SCAN la un copil de 11 luni și la un copil de 9 ani, constatând în același timp că acesta nu se formase încă la un nou-născut. Observații au fost validate ulterior la sute de nou-născuți și mii de copii de 9 ani.

Potrivit profesorului Evan Gordon, citat de The Jerusalem Post , SCAN integrează obiectivele și planificarea cu acțiunile întregului corp.

Concluziile cercetătorilor arată că mai sunt încă multe de învățat despre creierul uman.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...