Oamenii de ştiinţă au măcinat un smartphone în blender pentru a-i analiza conţinutul

Oamenii de ştiinţă au măcinat un smartphone în blender pentru a-i analiza conţinutul

Oamenii de ştiinţă au fărâmat un telefon mobil inteligent în blender pentru a efectua o analiză chimică a conţinutului acestuia, relatează joi Press Association.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Plymouth a realizat un studiu pentru a afla cantităţile de elemente rare, supranumite şi minerale ''de conflict'', conţinute de fiecare telefon şi pentru a încuraja reciclarea acestora.

În fiecare an, în lume sunt produse 1,4 miliarde de telefoane mobile, potrivit oamenilor de ştiinţă.

''Ne bazăm din ce în ce mai mult pe telefoanele noastre mobile, însă câţi dintre noi ne gândim cu adevărat la ce se află în spatele ecranului? La o analiză, răspunsul este de multe ori tungsten şi cobalt din zonele de conflict din Africa'', a explicat doctor Arjan Dijkstra, lector în domeniul petrologiei magmatice.

''Sunt de asemenea prezente elemente rare, precum neodim, praseodim, gadoliniu şi disprosiu, ca să nu mai vorbim de cantităţi de aur, argint şi alte elemente foarte valoroase. Toate acestea trebuie să fie exploatate prin extragerea minereurilor de mare valoare, ceea ce pune o presiune semnificativă asupra planetei", a precizat specialistul.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria