Oamenii de știință germani au avansat în crearea unui Soare artificial

Oamenii de știință germani au parcurs miercuri o altă etapă de referință în cercetarea lor cu privire la energia curată rezultată din fuziunea nucleară făcând teste pe hidrogen într-un reactor supranumit de către unii "soarele artificial", informează agenția France Presse.

Cancelarul german, Angela Merkel, a asistat la demararea acestui nou test. În luna decembrie, au fost lansate teste asemănătoare făcute pe heliu. De data aceasta, fizicienii au depășit limitele dispozitivului gigantic 'Wendelstein 7-X', a doua etapă în demersul științific de a crea plasmă cu ajutorul hidrogenului.

Scopul lor este de a dezvolta o nouă sursă de energie generată prin fuziunea nucleelor de hidrogen, care, de altfel, se produce în mod natural în centrul Soarelui și al celor mai multe dintre stele.

Procesul constă în supunerea atomilor de hidrogen la temperaturi de până la 100 de milioane de grade Celsius pentru a forța nucleele lor să fuzioneze, generând astfel energie.

Energia obținută prin fuziune nucleară este considerată 'Sfântul Graal al energiei curate', fiind definită ca nelimitată. Aceasta nu prezintă pericolele suplimentare asociate energiei nucleare care au constat în probleme de securitate și de mediu din cauza deșeurilor radioactive a căror durată de viață este de mii de ani.

Mai multe țări s-au lansat deja în cursa pentru construirea unui reactor, cum este, de pildă, proiectul internațional de reactor experimental ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor).

Sediul proiectului ITER se afla în sudul Franței, unde a fost construit un 'tokamak', adică o mașină în formă de inel pentru fuziune nucleară. Fiind dezavantajat de apariția unor probleme tehnice, dar și de costuri, ITER nu a efectuat vreun experiment în cei aproape zece ani de la lansarea proiectului, menționează agenția France Presse.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Orban chiar este un om modest. Două momente

2 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

3 Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

4 Info / Guvernul va schimba vineri 8 prefecți

5 HOPA! Angajații din spitale care primesc șpaga ar putea rămâne fără contracte de muncă. Ministrul Sănătății an…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing