Oamenii de știință germani au avansat în crearea unui Soare artificial

Oamenii de știință germani au avansat în crearea unui Soare artificial

Oamenii de știință germani au parcurs miercuri o altă etapă de referință în cercetarea lor cu privire la energia curată rezultată din fuziunea nucleară făcând teste pe hidrogen într-un reactor supranumit de către unii "soarele artificial", informează agenția France Presse.

Cancelarul german, Angela Merkel, a asistat la demararea acestui nou test. În luna decembrie, au fost lansate teste asemănătoare făcute pe heliu. De data aceasta, fizicienii au depășit limitele dispozitivului gigantic 'Wendelstein 7-X', a doua etapă în demersul științific de a crea plasmă cu ajutorul hidrogenului.

Scopul lor este de a dezvolta o nouă sursă de energie generată prin fuziunea nucleelor de hidrogen, care, de altfel, se produce în mod natural în centrul Soarelui și al celor mai multe dintre stele.

Procesul constă în supunerea atomilor de hidrogen la temperaturi de până la 100 de milioane de grade Celsius pentru a forța nucleele lor să fuzioneze, generând astfel energie.

Energia obținută prin fuziune nucleară este considerată 'Sfântul Graal al energiei curate', fiind definită ca nelimitată. Aceasta nu prezintă pericolele suplimentare asociate energiei nucleare care au constat în probleme de securitate și de mediu din cauza deșeurilor radioactive a căror durată de viață este de mii de ani.

Mai multe țări s-au lansat deja în cursa pentru construirea unui reactor, cum este, de pildă, proiectul internațional de reactor experimental ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor).

Sediul proiectului ITER se afla în sudul Franței, unde a fost construit un 'tokamak', adică o mașină în formă de inel pentru fuziune nucleară. Fiind dezavantajat de apariția unor probleme tehnice, dar și de costuri, ITER nu a efectuat vreun experiment în cei aproape zece ani de la lansarea proiectului, menționează agenția France Presse.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale