Oamenii vor deveni baterii pentru dispozitivele electronice: primul pas a fost făcut cu o invenţie din California

Oamenii vor deveni baterii pentru dispozitivele electronice: primul pas a fost făcut cu o invenţie din California

În momentul în care facem efort, muşchii produc acid lactic. Din muşchi, printr-un schimb de fluide pentru răcirea corpului, acidul ajunge în transpiraţie şi ajunge pe piele. Invenţia despre care scrie Mediafax ar putea fi folosită curând pentru alimentarea cu energie a unor aparate precum monitoare cardiace, ceasuri inteligente şi, în cele din urmă, poate chiar telefoane mobile, susţin oamenii de ştiinţă din California.

Ideea de a folosi oamenii pe post de baterii nu e nouă şi poate că cea mai sinistră implementare a fost ilustrată în filmul „Matrix“. Oamenii se năşteau „baterii“ şi o viaţă întreagă erau ţinuţi în utere artificiale pentru a produce energie utilă maşinilor. În realitate, astfel de baterii alimentate de oameni folosesc mişcarea, ca un dinam, sau se bazează pe sânge pentru a alimenta dispozitive implantate în organism.

„Dispozitivul nostru este primul care foloseşte transpiraţia. Este o dovadă a funcţionalităţii conceptului. În acest moment, tehnologia nu ne permite să obţinem multă energie, doar patru microwaţi, dar o vom îmbunătăţi astfel încât să putem alimenta dispozitive electronice mici“, a declarat Wenzhao Jia, doctor de la Universitatea din California. Echipa de cercetători nu a încercat să creeze o bio-baterie, scopul lor fiind să obţină un monitor portabil pentru citirea nivelului de acid lactic din organism. Sportivii care se antrenează intens au nevoie să ştie nivelul de acid lactic pentru a-şi putea evalua efortul şi evoluţia.

Pentru a realiza un test rapid şi mai puţin invaziv, cercetătorii au imprimat un senzor de acid lactic pe o hârtie utilizată pentru tatuajele temporare. Acesta poate fi folosit de oricine, nu doar de sportivi, dar de la aceştia au pornit. Cercetătorii au mers mai departe, transformând senzorul într-o baterie alimentată cu transpiraţie. Au reuşit acest lucru încorporând în dispozitiv o enzimă care reacţionează cu compuşii chimici din transpiraţie, generând un curent electric slab. Principala provocare este însă găsirea unei soluţii de amplificare a curentului produs. Un ceas de mână digital are nevoie circa 10 microwaţi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

3 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 Așa o fi?