Obama spune că Partidul Republican nu a avut curaj să denunţe minciunile lui Trump

Obama spune că Partidul Republican nu a avut curaj să denunţe minciunile lui Trump

Partidul Republican nu a avut curajul să denunţe minciunile lui Donald Trump după alegerile prezidenţiale şi asaltul asupra Capitoliului care a ameninţat fundamentele democraţiei americane, afirmă Barack Obama într-un interviu pentru CNN, citat de AFP.

În acest interviu, difuzat luni seară, fostul preşedinte democrat spune că s-a gândit că existau "suficiente mijloace de protecţie instituţionale" în cadrul "aşa-numitului establishment republican" pentru ca el să acţioneze ca o contrapondere în faţa lui Donald Trump.

Obama a revenit asupra declaraţiei miliardarului republican prin care nega orice ingerinţă rusă în alegerile din 2016, continuate în 2017 cu afirmaţia că există "oameni buni de ambele părţi" după violenţele între membri ai extremei drepte şi manifestanţi antirasism la Charlottesville.

"Nu am văzut ca Partidul Republican să spună: 'Stop-joc, este inacceptabil, nu asta suntem', ci mai degrabă (l-am văzut) intimidat până în punctul de a-l accepta", spune el.

După asaltul susţinătorilor lui Trump asupra Capitoliului la 6 ianuarie, el critică de asemenea "o mare parte a unui Congres ales care împărtăşeşte minciuna că ar exista o problemă cu alegerile" prezidenţiale al căror rezultat Trump refuză să îl accepte, denunţând fără probe fraudele masive din cadrul scrutinului.

"Nu mă aşteptam să văd atât de puţini oameni care să spună: 'Nu contează dacă îmi pierd postul, pentru că democraţia noastră este mai importantă'", explică Barack Obama.

În opinia fostului lider de la Casa Albă, ascensiunea aliaţilor lui Donald Trump în cadrul Partidului Republican este o ameninţare pentru exerciţiul democraţiei.

"Această experienţă a democraţiei nu se face singură, automat", ci este este rezultatul actelor "fiecărei generaţii succesive" de la independenţa SUA, a mai spus el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...