Obezitatea românilor, pe urmele americanilor. Fenomenul a căpătat o amploare fără precedent în România

Obezitatea românilor, pe urmele americanilor. Fenomenul a căpătat o amploare fără precedent în România

În ultimii ani, numărul românilor care se confruntă cu obezitate a crescut considerabil, arată statisticile, iar acest fenomen nu se va opri prea curând.

Obezitate şi depresie SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul

Specialiştii susţin că, în următorii aproximativ zece ani, cifrele înregistrate vor creşte considerabil, iar situaţia este îngrijorătoare şi când vine vorba despre copii.

Statistici îngrijorătoare pentru români

Conform ultimelor date prezentate în raportul Word Obesity Atlas, pentru anul 2023, situaţia obezităţii în România este în continuare alarmantă. Estimările arată că aproximativ 35% dintre adulţii români vor fi afectaţi de această problemă de sănătate, cu o creştere anuală de 2.1% în perioada 2020-2035.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare când ne referim la copii, deoarece proiecţiile prezentate în cadrul aceluiaşi studiu arată o creștere anuală de 5.6% a numărului de copii afectaţi de obezitate în perioada menţionată. Pe lângă problemele de sănătate, obezitatea va avea un impact negativ şi asupra PIB-ului României. Word Obsesity Atlas arată că acesta va fi afectat negativ, în 2035, cu aproximativ 3.6%.

Medicii, îngrijoraţi mai ales de situaţia copiilor

Conform statisticilor, anual, la Spitalul pentru Copii ,,Sf. Maria" din Iaşi ajung, anual, peste 1500 de copii care prezintă obezitate. Dintre aceştia, în cazul a aproximativ 300 de minori, principala problemă de sănătate este chiar obezitatea, dar aproape toţi prezintă şi alte afecţiuni de sănătate. Doctorii susţin că obezitatea la copii poate conduce la probleme reale, precum cele cardiovasculare, care deja îşi fac simţită prezenţa tot mai des în rândul minorilor.

Hipertensiunea apare de multe ori la tineri de toate vârstele, dar mai ales la cei obezi sau supraponderali. Dacă această greutate a corpului este controlată şi revine la normal, hipertensiunea va fi şi ea vindecată. Constatăm că numărul cazurilor a crescut, tocmai din acest motiv. De multe ori, copiii stau cu telefonul într-o mână şi cu sandwich-ul în cealaltă. Acum au foarte multe preocupări tehnologice iar toate acestea conduc la hipertensiune", precizează dr. Constantin Iordache, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Iaşi.

Obezitatea afectează şi pe plan emoţional

Conform psihologilor , o persoane care suferă de obezitate poate să aibă reale probleme şi pe plan emoţional. Astfel, depresia sau anxietatea pot apărea cu timpul în cazul oamenilor care au probleme cu greutatea.

,,Cel puţin în România, persoanele obeze încă sunt marginalizate de societate. Astfel, cei care au probleme cu greutatea pot să îşi piardă încrederea de sine. În aceste condiţii, nu este de mirare dacă, la un moment dat, ajung să se confrunte cu stări de anxietate sau chiar cu depresia", a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

Statisticile arată că, la nivel mondial, topul ţărilor cu cele mai multe persoane care se confruntă cu obezitatea este condus de Statele Unite ale Americii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat