Obiecte care ar fi putut fi folosite în ritualuri de aducere a ploii, descoperite la un sit din Mexic

Arheologii au descoperit peste 200 de piese de ceramică şi alte obiecte într-o peşteră subterană de la Chichén Itzá, unul dintre cele mai importante situri arheologice din Mexic, a anunţat o echipă de specialişti luni, citată de DPA.

Situl, situat în Peninsula Yucatan, a găzduit odată un oraş precolumbian de mari dimensiuni, construit de civilizaţia mayaşă.

"Am descoperit aceste piese extraordinare într-o stare magnifică de conservare", a declarat arheologul Guillermo de Anda în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit estimărilor, obiectele au o vechime de până la 1.300 de ani. Ele au fost descoperite într-o peşteră a cărei existenţă a fost bănuită de jumătate de secol, dar în care nu se intrase până în prezent.

Peştera este situată la 2,7 kilometri est de Kukulkan - cea mai mare piramidă de la Chichén Itzá -, la o adâncime de 24 de metri, şi este alcătuită din mai multe camere cu o înălţime care variază între 40 de centimetri şi circa 3 metri.

Obiectele includ arzătoare de tămâie, precum şi obiecte de ceramică care conţin urme de seminţe, jad, cochilii şi oase de animale mici.

Unele obiecte conţin referiri la zeul apei Tlaloc şi, prin urmare, ar fi putut fi folosite în ritualuri de aducere a ploii pe timpul secetelor, a precizat de Anda. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

5 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …