OFICIAL Firea a dat 74 milioane de euro pe concerte și luminițe și a investit doar 15 milioane în rețeaua de termoficare

OFICIAL Firea a dat 74 milioane de euro pe concerte și luminițe și a investit doar 15 milioane în rețeaua de termoficare

Primăria Capitalei și mulțimea de instituții și companii municipale din subordinea ei au cheltuit 74 de milioane de euro în ultimii 4 ani pentru iluminatul festiv de sărbători și pentru organizarea de concerte, spectacole, festivaluri și alte evenimente de acest gen în spații publice, potrivit unui răspuns al Primăriei Capitalei la solicitarea G4Media.ro .

În ce privește rețeaua de termoficare a orașului, Primăria Capitalei a cheltuit efectiv 15 de milioane de euro pentru reparații și înlocuirea țevilor. Primăria a cheltuit însă 784 de milioane de euro pentru subvenționarea agentului termic pentru populație. De remarcat că, în mandatul de primar al Gabrielei Firea, Primăria București a încheiat mai multe contracte pentru proiectarea și executarea lucrărilor de reparații la rețeaua de termoficare, dar sumele cheltuite efectiv – potrivit instituției – sunt de 15 milioane de euro.

Gabriela Firea a reacționat la cifrele făcute publice de Primăria București și, la solicitarea G4Media.ro, a transmis următorul comentariu: ”Comparaţia pe care o realizaţi mi se pare absurdă, irelevantă din toate punctele de vedere şi făcută cu rea-intenţie.  Nu înţeleg nici care poate fi scopul unei astfel de comparaţii, în afara de cel evident, de a încerca să manipulezi opinia publică şi de a denigra, încă o dată, nu doar activitatea mea, ci şi pe cea a tuturor celor care au lucrat în administraţia locală din Bucureşti”. Citește la finalul articolului poziția completă a fostului primar al Capitalei.

Sumele cheltuite pentru concerte și luminițe. Potrivit Primăriei Capitalei, instituție condusă acum de Nicușor Dan, suma de 317.599.433 de lei a fost cheltuită în ultimii 4 ani pentru organizarea de concerte, spectacole și festivaluri, ceea ce înseamnă aproape 65 de milioane de euro.

Cele mai mari sume au fost cheltuite de Creart (peste 150 de milioane de lei, adică peste 30 de milioane de euro) și ARCUB (peste 75 de milioane de lei, adică peste 15 milioane de euro).

Alte 43 de milioane de lei, adică aproape 9 milioane de euro, au fost cheltuite pentru iluminat festiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de paște sau alte sărbători, de către Primăria capitalei și ALPAB. ”Cheltuieli Iluminat Festiv (Sărbători Iarnă) și Iluminat de Paște: TOTAL GENERAL: 40.308.869 lei”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei pentru G4Media.ro. La această sumă se mai adaugă aproape 2,7 milioane de lei, bani plătiți de ALPAB și alte instituții.

Vezi tabelul cu aceste sume aici.

Sume cheltuite pentru reparații și investiții la rețeaua de termoficare. În schimb, potrivit Primăriei Capitalei, pentru reparații sau investiții în rețeaua de termoficare au fost cheltuite efectiv aproape 38 de milioane de lei, adică aproape 8 milioane de euro.

Vezi tabelul cu aceste sume aici.

În plus, în august 2019, Termoenergetica a încheiat 8 acorduri cadru (contracte de tip abonament), cu valoare maximă de peste 79 de milioane de lei, pe o perioadă de 2 ani pentru ”lucrări de intervenție de primă urgență ce necesită înlocuirea unor tronsoane de conductă de pe rețeaua primară cu un grad avansat de uzură” pentru 27 de kilometri de conducte.

În cadrul acestor acorduri cadru s-au încheiat contracte subsecvente de peste 58 milioane de lei, din care s-au plătit efectiv peste 28 de milioane de lei, adică aproape 6 milioane de euro.

O altă sumă de aproape 4 milioane de lei, adică 800.000 de euro, a fost achitată efectiv de Termoenergetica în 2020 din ”fondul de dezvoltare pentru obiective de investiții”.

Un alt contract cu valoare de peste 226 de milioane de lei a fost atribuit de Primăria Capitalei Companiei Energetica pentru ”modernizarea sistemului de distribuție a energiei termice”.

”Acest contract presupune modernizarea rețelei de termoficare, prin înlocuirea conductelor vechi, clasice, cu altele noi, de tip conductă preizolată, cu fir de detecție a avariilor, pentru 7 obiective:

Obiectiv 1 – Magistrala I Sud (zona Pantelimon);
Obiectiv 2 – Magistrala II Sud (zona Bobocica);
Obiectiv 3 – Magistrala II Sud(zona Colentina);
Obiectiv 4 – Magistrala II – III Grozăvești;
Obiectiv 5 – Magistrala Progresu Berceni;
Obiectiv 6 – Magistrala Progresu Ferentari;
Obiectiv 7 – Magistrala I-III Vest (zona Drumul Taberei).

Din aceast contract, Energetica a facturat către Primăria Capitalei peste 26 de milioane de lei, din care s-au achitat efectiv până la această dată 2,3 milioane de lei, adică aproape 500.000 de euro.

Un alt contract atribuit de Primăria Capitalei Companiei Municipale Energetica a fost pentru modernizarea Centralei Termice Amzei, în valoare de peste 2,8 milioane de lei (fără TVA), din care s-au facturat peste 700.000 de lei (inclusiv TVA) și s-au plătit efectiv peste 110.000 lei.

În ultimii 4 ani, Primăria Capitalei a achitat subvenții pentru agentul termic în valoare de peste 3,8 miliarde de lei, adică peste 784 de milioane de euro.

Vezi aici răspunsul integral al Primăriei Municipiului București


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...