Oficiali europeni şi regele Olandei condamnă atacul împotriva jurnalistului de investigaţie Peter R.de Vries

Oficiali europeni şi regele Olandei condamnă atacul împotriva jurnalistului de investigaţie Peter R.de Vries

Atacul împotriva reputatului jurnalistul olandez de investigaţie Peter R.de Vries a fost condamnat în mod ferm, miercuri, de importanţi oficiali europeni, precum şi de regele Olandei, informează AFP şi Reuters.

 Atacul în care a fost grav rănit un jurnalist olandez de investigaţie este "o crimă contra jurnalismului şi un atac împotriva valorilor noastre", a denunţat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit AFP. "Este vorba de o crimă împotriva jurnalismului şi de un atac împotriva valorilor noastre de democraţie şi stat de drept. Vom continua să apărăm neobosit libertatea presei", a scris Charles Michel pe Twitter.

 

 

Foto: (c) PATRICK HERTZOG POOL/EPA


"Jurnaliştii care anchetează asupra presupuselor abuzuri de putere nu sunt o ameninţare, ci un atu pentru democraţiile şi societăţile noastre. Gândurile noastre şi solidaritatea noastră se îndreaptă spre jurnalistul Peter de Vries", a declarat la rândul său preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Parlamentul European.

 

Foto: (c) CHRISTIAN HARTMANN POOL/EPA

David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a declarat că "mass-media este coloana vertebrală a democraţiei". "Atacurile împotriva jurnaliştilor sunt atacuri împotriva noastră a tuturor", a subliniat Sassoli.

Peter R.de Vries, jurnalist olandez specializat în probleme de criminalistică şi care fusese de mai multe ori ţinta unor ameninţări cu moartea, a fost grav rănit cu focuri de armă marţi seara la Amsterdam, atac calificat drept "şocant şi de neconceput" de premierul Ţărilor de Jos, Mark Rutte.

 


Foto: (c) EVERT ELZINGA/EPA


Jurnalistul a fost transportat la spital, unde luptă pentru viaţa sa, a anunţat primăriţa Amsterdamului, Femke Halsema.
Europarlamentara olandeză Sophie in't Veld a fost prima care a luat cuvântul în hemiciclul de la Strasbourg, pentru a denunţa un "atac laş" împotriva unui jurnalist de investigaţie. "Este a cincea oară în mai puţin de patru ani când un jurnalist de investigaţie este victima unui atentat. El se zbate între viaţă şi moarte, trebuie să ne gândim cu toţii la el", a declarat ea. "Trebuie să ne exprimăm din nou solidaritatea pentru jurnalişti", a adăugat ea, exprimându-şi regretul că statele "nu reacţionează suficient în faţa criminalităţii organizate".

Jurnalista şi bloggeriţa malteză Daphne Caruana Galizia, care cerceta cazuri de corupţie, a fost asasinată în 2017. În 2018, au fost ucişi jurnalistul de investigaţie slovac Jan Kuciak şi logodnica lui Martina Kusnirova. Mai recent, pe 9 aprilie, jurnalistul grec Giorgos Karaivaz, specializat în anchete de criminalistică, a fost ucis cu focuri de armă în faţa locuinţei sale, într-o suburbie din sudul Atenei.

Regele Olandei, Willem-Alexander, a condamnat la rândul său, miercuri, atacul împotriva jurnalistului Peter R.de Vries, un "atac asupra democraţiei", care l-a şocat profund, potrivit Reuters. "Acesta este un atac asupra jurnalismului, piatra de temelie a statului nostru de drept, şi ca atare este un atac asupra ordinii noastre constituţionale", a declarat regele Willem-Alexander în timpul vizitei sale de stat la Berlin.

 

Foto: (c) FILIP SINGER/EPA


De obicei, Casa Regală olandeză nu comentează asupra unor incidente individuale, prin urmare declaraţiile regelui arată cât de popular este jurnalistul Peter R.de Vries, un familiar al televiziunilor timp de decenii. De Vries, este cel mai cunoscut jurnalist de investigaţie din Ţările de Jos şi câştigător al Premiului internaţional Emmy pentru activitatea sa de investigaţie asupra dispariţiei unei adolescente, Natalee Holloway în Aruba, în 2005.

Mama adolescentei Natalee Holloway, Beth, care a colaborat îndeaproape cu De Vries la investigaţia asupra dispariţiei fiicei sale, a declarat la postul SBS că este "devastată" de informaţiile privind acest atac. "Încerc cu disperare să dau de familia lui. Sunt şocată", a spus ea.

Trei persoane au fost arestate - două într-o maşină pe o autostradă şi una la Amsterdam -, a anunţat Frank Paauw, şeful poliţiei din Amsterdam, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă. Printre aceste persoane se află probabil presupusul atacator, a adăugat el, fără a oferi mai multe informaţii asupra arestărilor şi nici asupra unui eventual motiv al crimei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit!

2 Așa o fi?

3 Așa o fi?

4 Le dă bine Lăzăroiu, din când în când...

5 Câh! / Cine-o fi „sponsorul” care a plătit așa ceva?