Olaf Scholz își apără decizia de a livra tancuri Leopard 2 Ucrainei: Berlinul se ghidează după trei linii principale

Olaf Scholz își apără decizia de a livra tancuri Leopard 2 Ucrainei: Berlinul se ghidează după trei linii principale

Cancelarul german Olaf Scholz i-a îndemnat sâmbătă pe conaționalii săi să aibă încredere în decizia Guvernului său de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Olaf Scholz FOTO EPA-EFE

Scholz a recunoscut că mulţi cetăţeni germani sunt „foarte îngrijoraţi” de posibilitatea apropierii războiului de granițele țării lor.

„Aveţi încredere în guvern! Credeţi-mă şi pe mine! Luăm decizii care întotdeauna sunt examinate şi coordonate la nivel internaţional”, a subliniat cancelarul german înaninte de a pleca într-un turneu diplomatic în America Latină.

Scholz a menționat că guvernul său s-a ghidat după trei linii principale după lansarea invaziei ruse în Ucraina, și anume să facă „orice este necesar” pentru a sprijini țara agresată, să evite o escaladare - întrucât „nu poate exista război între Rusia şi NATO” - şi, în cele din urmă, să acţioneze în coordonare cu aliaţii Germaniei, în special cu Statele Unite.

Livrarea tancurilor de luptă Leopard 2, care urmează obuzierelor, sistemelor de apărare antiaeriană şi blindatelor uşoare, se conformează acestor trei principii, a dat asigurări el.

„Obiectivul nostru este clar: Rusia nu poate să schimbe graniţele prin forţă şi să iasă basma curată”, a subliniat Scholz.

„Vă promit că ţinem cont întotdeauna de securitatea Germaniei”, a insistat cancelarul german.

Potrivit unui sondaj publicat vineri de postul public ZDF, 54% dintre germani consideră că decizia de a trimite tancuri de luptă este corectă, în timp ce 38% se opun.

Susținerea Ucrainei cu armament este deosebit de mare în rândul alegătorilor Verzilor și stârnește opoziție în rândul simpatizanţilor AfD (Alternativa pentru Germania) şi ai formaţiunii de stânga Die Linke, relatează Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria