Oleksandr Turcinov: Rusia testează sistematic arme noi în Donbas (estul Ucrainei)

Oleksandr Turcinov: Rusia testează sistematic arme noi în Donbas (estul Ucrainei)

Rusia testează în mod sistematic arme noi în Donbas, estul Ucrainei, teatrul unui conflict armat între forțele Kievului și separatiști proruși, a declarat Oleksandr Turcinov, secretarul Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare (SNBO) din Ucraina, citat marți de agenția de presă ucraineană Unian.

Turcinov a făcut o declarație în acest sens luni, într-o conferință de presă comună cu Loreta Grau?iniene, președintele parlamentului Lituaniei, aflată într-o vizită la Kiev cu ocazia Adunării Interparlamentare a forurilor legislative din Ucraina, Lituania și Polonia.

În contextul eforturilor de reglementare politică a conflictului din Donbas, țările europene ar trebui să înțeleagă că 'Rusia nu este o terță parte, ci agresorul', a subliniat oficialul ucrainean. 'Armele lor (ale rușilor) sunt utilizate (...) în estul țării, soldații lor ucid ucraineni, ei au declanșat războiul', a spus Turcinov, citat de Unian.

'Rusia deschide zilnic focul asupra pozițiilor ucrainene, testând în același timp arme noi și metode noi de luptă, ignorând complet pozițiile de bază ale acordurilor de la Minsk', a insistat Turcinov, avertizând că 'tendințele periculoase' care au început în luna martie ar putea 'degenera în acțiuni militare de anvergură'.

'Trebuie să ne pregătim pentru un răspuns adecvat la acțiunile Rusiei. Sperăm că partenerii noștri strategici nu se vor limita doar să observe escaladarea situației', a declarat el, menționând că autoritățile de la Kiev speră ca Occidentul să livreze arme Ucrainei, pentru că singurul lucru capabil să descurajeze Rusia este o armată ucraineană puternică, de aceea 'este extrem de important pentru Ucraina să primească asistență militară din Occident'.

Turcinov și Grau?iniene au fost de acord că, 'atât timp cât Rusia continuă acțiunile agresive și ocupă o parte a teritoriului ucrainean, în special Crimeea, sancțiunile trebuie înăsprite, nu ridicate'.

Forțele ruse pregătesc o ofensivă pentru a crea un coridor terestru în Crimeea, a declarat luni secretarul adjunct al SNBO, Mihail Koval, în cadrul reuniunii Adunării Interparlamentare a Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), a Seimului Lituaniei și a Parlamentului (Seimul și Senatul) Poloniei, desfășurată în aceeași zi la Kiev, potrivit Unian.

Rusia dispune la ora actuală de 24.000 de militari pe teritoriul Crimeii (anexate), declarase tot luni purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații al Ministerului Apărării ucrainean, Vladimir Skibițki, citat de agenția baltică Delfi. Potrivit acestuia, în peninsulă se află 613 tancuri și blindate, 162 dispozitive de artilerie, aproximativ 100 de avioane de luptă, 56 de elicoptere, 16 sisteme de rachete de coastă, precum și 30 de nave de război de suprafață și patru submarine, potrivit Delfi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro