Olguța Vasilescu, propunere în Guvern: Salariul minim brut pe țară va crește la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018

Olguța Vasilescu, propunere în Guvern: Salariul minim brut pe țară va crește la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018

Salariul minim brut pe țară va crește la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, potrivit unei hotărâri de guvern pe care ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a prezentat-o spre primă lectură, joi, la începutul ședinței Executivului.

 "Vă propunem astăzi o hotărâre de guvern într-o primă citire prin care salariul minim brut pe țară să crească la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018, în condițiile în care, la vremea respectivă, nu fusese luată în calcul întoarcerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat", a declarat Lia Olguța Vasilescu la începutul ședinței de la Palatul Victoria.

Tot spre primă lectură, ministrul Muncii a prezentat și un proiect de ordonanță de urgență prin care "indemnizația minimă de creștere a copilului va crește, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, față de 1.233, cât este în prezent".

"Pentru asigurarea acestei creșteri, indemnizația de creștere a copilului nu va mai fi raportată pe viitor la salariul minim, ci la indicele social de referință (ISR), care este astăzi 500 de lei, iar indemnizația minimă va fi de două ori și jumătate ISR", a explicat Vasilescu.

Ministrul a venit, totodată, și cu propunerea de amânare a măsurii privind venitul minim de incluziune "cu un an de zile până la data de la 1 aprilie 2019, din motive tehnice, fiindcă sistemul informatic nu este încă pregătit".

"Avem multe solicitări de la autoritățile locale care, de asemenea, ne-au informat că își doresc prorogarea acestui termen de punere în aplicare a legii", a completat Vasilescu.

Ministrul s-a referit și la o altă propunere prevăzută în proiectul de ordonanță, privind creșterea pensiei minime la 640 de lei.

"Nu în ultimul rând, proiectul de ordonanță prevede creșterea pensiei minime la 640 de lei și a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%, dar atenție, fără fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%", a mai declarat Vasilescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale