Olimpice: Cinci noi sporturi incluse în programul JO 2020 de la Tokyo

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a adăugat miercuri cinci noi sporturi în programul Jocurilor Olimpice de vară ediția 2020, care vor avea loc la Tokyo, escaladă, karate, skateboard, surf și baseball/softball, un mijloc de a atrage o audiență mai tânără și mai largă, precizează AFP.

Baseball-ul a mai figurat în programul olimpic la Jocurile de la Barcelona (1992) și Beijing (2008).

Cei 85 de membri ai CIO, reuniți în sesiune la Rio de Janeiro, au votat în unanimitate în favoarea adăugării acestor cinci discipline, care vor crește astfel la 33 numărul total al sporturilor din programul JO de la Tokyo, față de 28 la Rio.

"Este un moment-cheie în modernizarea programului olimpic", a afirmat președintele Comitetului Internațional Olimpic, germanul Thomas Bach.

Cele cinci sporturi au fost supuse votului CIO de către Comitetul de organizare a JO de la Tokyo, la capătul unei selecții care a eliminat alte discipline candidate, printre care squash, bowling și wushu (o artă marțială chineză).

Noile sporturi vor fi incluse doar în programul JO 2020, orașul gazdă al JO din 2024, care va fi cunoscut în 2017 (candidate sunt Budapesta, Los Angeles, Paris și Roma), având la rândul său posibilitatea de a adăuga propriile sporturi.

Cele cinci discipline reprezintă "o combinație de sporturi deja bine stabilite și altele emergente, beneficiind de o mare popularitate în Japonia și alte părți", a explicat CIO. Este vorba de sporturi "de echipă și individuale, practicate în aer liber sau în sală și de sporturi 'urbane' care oferă o capacitate puternică de atracție în rândul tinerilor", a precizat CIO.

Baseball-ul și versiunea sa feminină, softball-ul, sporturi foarte iubite de către japonezi, au mai figurat în programul Jocurilor de la Barcelona, în 1992, înainte de a părăsi programul olimpic după Jocurile de la Beijing (2008).

Conform estimărilor organizatorilor JO de la Tokyo, revenirea acestei duble discipline va genera fonduri suplimentare de 50 milioane dolari doar din vânzarea biletelor de intrare.

Includerea celor cinci sporturi va antrena adăugarea a 18 probe și a 474 de sportivi, fără ca acest lucru să aibă vreun impact asupra sporturilor deja prezente în program, subliniază forul olimpic mondial.

De menționat că la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, care vor debuta vineri, au fost adăugate în program două noi sporturi: golful și rugby-ul în VII.

Golful, prezent în două rânduri la JO, în 1900 și 1904, înainte a dispărea, își va face așadar revenirea, însă mulți dintre cei mai buni jucători mondiali au decis să nu participe, invocând în principal teama de virusul Zika.

Rugby-ul a mai fost prezent în patru rânduri la Jocurile Olimpice, între 1900 și 1924, cu participarea echipelor compuse din 15 jucători, la ultima dintre acestei ediții, cea din 1924, desfășurată la Paris, România cucerit medalia de bronz.

AGERPERS (autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Țenea, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Nouriel Roubini / Urmează un deceniu de criză economică. Recesiunea va fi fără precedent

2 VIDEO Rareș Bogdan, atac la piloșii vârâți de PNL în diverse sinecuri: M-am săturat să răspund pentru imbecili…

3 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

4 Informație / PSD, la un pas de scindare. Dăncilă și o mare parte dintre fidelii lui Dragnea vor părăsi partidul

5 VIDEO Scene de cruzime cu un copil bătut și agresat sexual în stradă / Poliția, acuzată de reacție întârziată

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic