Olt: Încă trei localităţi, în zona de supraveghere, după apariţia pestei porcine în comuna Scrioştea, Teleorman

Olt: Încă trei localităţi, în zona de supraveghere, după apariţia pestei porcine în comuna Scrioştea, Teleorman

Comunele Seaca, Mihăeşti şi Văleni au fost incluse în zona de supraveghere pentru controlul pestei porcine africane şi medicii veterinari verifică starea de sănătate a porcilor din toate exploataţiile din aceste localităţi după ce a fost confirmată prezenţa virusului la suine din comuna Scrioştea, judeţul Teleorman, potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea.

Acesta a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că în localităţile Seaca, Mihăeşti şi Văleni sunt aproximativ 1.800 porci în 486 de exploataţii şi verificarea stării de sănătate a suinelor din aceste comune se va încheia marţi.

Bolborea a subliniat că până în prezent în judeţul Olt nu au fost semnalate cazuri de mortalitate sau îmbolnăvire la porci în localităţile menţionate anterior şi nici în cele cinci localităţi din sudul judeţului care au intrat săptămâna trecută sub supraveghere pentru controlul pestei porcine africane.

În localităţile Scărişoara, Rusăneşti, Cilieni, Tia Mare şi Izbiceni, toate din judeţul Olt, aflate pe o rază de 10 kilometri de zona din judeţul Teleorman unde săptămâna trecută a fost confirmat un caz de pestă porcină africană, medicii veterinari au încheiat verificările şi nu au constatat cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la porci.

"Au fost verificate toate exploataţiile deţinătoare de porcine din Scărişoara, Rusăneşti, Cilieni, Tia Mare şi Izbiceni. (...) Nu s-a constatat niciun caz de îmbolnăvire sau de mortalitate la porci în localităţile menţionate anterior", a spus Bolborea.

El a precizat că populaţia nu trebuie să se panicheze, deoarece până acum nu au fost cazuri de pestă porcină africană în judeţul Olt.

"Până acum nu avem niciun focar în judeţul Olt, cerem să nu se producă panică. (...) Medicii mi-au spus că unii au început să taie porcii, pentru că sunt favorizaţi şi de vremea care a început să fie din ce în ce mai răcoroasă şi se apropie şi perioada sărbătorilor. (...) Situaţia este sub control", a afirmat Bolborea. AGERPRES/(A, autor: Cristina Matei, editor: Antonia Niţă; editor online: Magdalena Tănăsescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...