Omanul a primit zece deținuți eliberați de la Guantanamo

Omanul a anunțat luni că a preluat zece prizonieri eliberați de la închisoarea militară americană de la Guantanamo, sud-estul Cubei, în cadrul măsurilor prin care președintele în exercițiu al SUA, Barack Obama, încearcă să reducă numărul deținuților din acest centru înainte de încheierea mandatului său, transmite Reuters.

'Pentru a răspunde unei solicitări din partea guvernului SUA de asistență în rezolvarea problemei deținuților de la Guantanamo, luând în considerare situația lor umanitară, zece persoane eliberate din acea închisoare au sosit în Sultanatul Oman pentru rezidență temporară', precizează un comunicat al Ministerului de Externe de la Muscat.

Guvernul american a deschis centrul de detenție de la Guantanamo în 2002, la un an după atentatele islamiste de la 11 septembrie 2001 din SUA. Majoritatea suspecților de terorism străini încarcerați au rămas în acest centru fără a fi inculpați sau judecați timp de peste un deceniu, o situație care a atras critici internaționale.

Închiderea centrului de detenție a fost o promisiune de campanie a lui Barack Obama în 2008, însă, după instalarea la Casa Albă, președintele s-a împotmolit într-un impas juridic și politic. În februarie 2016, președintele Obama a prezentat un plan de închidere a centrului, proiectul lovindu-se însă de opoziția multor membri republicani ai Congresului și chiar a unor democrați.

La începutul lunii ianuarie, Pentagonul a anunțat transferul a patru prizonieri de la Guantanamo în Arabia Saudită, în încercarea de a reduce numărul deținuților din acest centru până la încheierea mandatului președintelui Obama.

Viitorul său succesor, Donald Trump, ce va fi învestit în funcție vineri, 20 ianuarie, s-a pronunțat în mod public pentru sistarea acestor transferuri.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

5 Info / Doliu la PSD! Doar 10% din votanții ProRomânia votează cu Dăncilă! Peste 70% merg cu Iohannis!

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!