Omanul a primit zece deținuți eliberați de la Guantanamo

Omanul a primit zece deținuți eliberați de la Guantanamo

Omanul a anunțat luni că a preluat zece prizonieri eliberați de la închisoarea militară americană de la Guantanamo, sud-estul Cubei, în cadrul măsurilor prin care președintele în exercițiu al SUA, Barack Obama, încearcă să reducă numărul deținuților din acest centru înainte de încheierea mandatului său, transmite Reuters.

'Pentru a răspunde unei solicitări din partea guvernului SUA de asistență în rezolvarea problemei deținuților de la Guantanamo, luând în considerare situația lor umanitară, zece persoane eliberate din acea închisoare au sosit în Sultanatul Oman pentru rezidență temporară', precizează un comunicat al Ministerului de Externe de la Muscat.

Guvernul american a deschis centrul de detenție de la Guantanamo în 2002, la un an după atentatele islamiste de la 11 septembrie 2001 din SUA. Majoritatea suspecților de terorism străini încarcerați au rămas în acest centru fără a fi inculpați sau judecați timp de peste un deceniu, o situație care a atras critici internaționale.

Închiderea centrului de detenție a fost o promisiune de campanie a lui Barack Obama în 2008, însă, după instalarea la Casa Albă, președintele s-a împotmolit într-un impas juridic și politic. În februarie 2016, președintele Obama a prezentat un plan de închidere a centrului, proiectul lovindu-se însă de opoziția multor membri republicani ai Congresului și chiar a unor democrați.

La începutul lunii ianuarie, Pentagonul a anunțat transferul a patru prizonieri de la Guantanamo în Arabia Saudită, în încercarea de a reduce numărul deținuților din acest centru până la încheierea mandatului președintelui Obama.

Viitorul său succesor, Donald Trump, ce va fi învestit în funcție vineri, 20 ianuarie, s-a pronunțat în mod public pentru sistarea acestor transferuri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro