ONU a prelungit cu un an mandatul misiunii sale de pace în Liban

ONU a prelungit cu un an mandatul misiunii sale de pace în Liban

ONU a prelungit joi cu un an misiunea sa de pace în Liban (FINUL), fără a efectua mari modificări în ce priveşte mandatul acesteia, transmite agenţia EFE.

Misiunea, a cărei activitate de garantare a păcii la frontiera dintre Liban şi Israel a început în 1978, numără în prezent circa 10.500 de soldaţi din 41 de ţări.

După mai multe săptămâni de negocieri, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat joi cu unanimitate o rezoluţie care extinde mandatul FINUL până la 31 august 2019.

"Căştile albastre" vor continua să monitorizeze sudul Libanului şi să colaboreze cu forţele armate ale ţării pentru a le stimula dezvoltarea în scopul de a-şi putea asuma controlul zonei.

Unele state, în principal SUA, au dorit unele modificări în mandatul misiunii, în special o reducere a componentei sale maritime, lucru respins de alte state membre.

Ca măsură de compromis, rezoluţia aprobată joi cheamă guvernul Libanului să elaboreze un plan de consolidare a capacităţii sale navale, cu scopul final de a reduce echipa FINUL responsabilă de sarcinile maritime.

În plus, solicită secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să prezinte într-un termen de şase luni un raport cu recomandări în acest domeniu. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren