ONU a prelungit cu un an mandatul misiunii sale de pace în Liban

ONU a prelungit cu un an mandatul misiunii sale de pace în Liban

ONU a prelungit joi cu un an misiunea sa de pace în Liban (FINUL), fără a efectua mari modificări în ce priveşte mandatul acesteia, transmite agenţia EFE.

Misiunea, a cărei activitate de garantare a păcii la frontiera dintre Liban şi Israel a început în 1978, numără în prezent circa 10.500 de soldaţi din 41 de ţări.

După mai multe săptămâni de negocieri, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat joi cu unanimitate o rezoluţie care extinde mandatul FINUL până la 31 august 2019.

"Căştile albastre" vor continua să monitorizeze sudul Libanului şi să colaboreze cu forţele armate ale ţării pentru a le stimula dezvoltarea în scopul de a-şi putea asuma controlul zonei.

Unele state, în principal SUA, au dorit unele modificări în mandatul misiunii, în special o reducere a componentei sale maritime, lucru respins de alte state membre.

Ca măsură de compromis, rezoluţia aprobată joi cheamă guvernul Libanului să elaboreze un plan de consolidare a capacităţii sale navale, cu scopul final de a reduce echipa FINUL responsabilă de sarcinile maritime.

În plus, solicită secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să prezinte într-un termen de şase luni un raport cu recomandări în acest domeniu. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Fata lui Nuțu Cămătaru...

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

5 ULTIMA ORĂ / Rusia ar ajunge până la granița cu România! / Cotidianul german BILD dezvăluie planurile lui Putin de…