ONU a prelungit cu un an mandatul misiunii sale de pace în Liban

ONU a prelungit joi cu un an misiunea sa de pace în Liban (FINUL), fără a efectua mari modificări în ce priveşte mandatul acesteia, transmite agenţia EFE.

Misiunea, a cărei activitate de garantare a păcii la frontiera dintre Liban şi Israel a început în 1978, numără în prezent circa 10.500 de soldaţi din 41 de ţări.

După mai multe săptămâni de negocieri, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat joi cu unanimitate o rezoluţie care extinde mandatul FINUL până la 31 august 2019.

"Căştile albastre" vor continua să monitorizeze sudul Libanului şi să colaboreze cu forţele armate ale ţării pentru a le stimula dezvoltarea în scopul de a-şi putea asuma controlul zonei.

Unele state, în principal SUA, au dorit unele modificări în mandatul misiunii, în special o reducere a componentei sale maritime, lucru respins de alte state membre.

Ca măsură de compromis, rezoluţia aprobată joi cheamă guvernul Libanului să elaboreze un plan de consolidare a capacităţii sale navale, cu scopul final de a reduce echipa FINUL responsabilă de sarcinile maritime.

În plus, solicită secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să prezinte într-un termen de şase luni un raport cu recomandări în acest domeniu. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia scade în intensitate în Europa! Cifrele din România sunt reale, nu cum induc unii care vor să provoac…

2 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

5 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion