ONU cere Iranului informații despre o rachetă lansată asupra Arabiei Saudite

Experți ai Națiunilor Unite au solicitat Iranului, într-o scrisoare datată din 24 noiembrie și la care AFP a avut acces vineri, informații în legătură cu fragmente ale unei rachete lansate la 4 noiembrie asupra Arabiei Saudite de rebelii yemeniți și suspectată a fi de fabricație iraniană.

Adresată misiunii iraniene la ONU, această scrisoare a experților însărcinați să verifice că embargoul asupra armelor impus Yemenului este respectat include fotografii arătând o siglă pe bucăți de metal, presupusă a corespunde la identificarea unui fabricant iranian de armament.

În document, experții au explicat că s-au deplasat în Arabia Saudită între 17 și 21 noiembrie pentru a inspecta componente și fragmente ale rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune trase la 19 mai, 22 iulie, 26 iulie și 4 noiembrie de rebelii yemeniți houthi în direcția teritoriului saudit.

Pentru tirul de la 4 noiembrie, "componentele includ resturi de elemente marcate cu un logo similar celui al grupului industrial Shahid Bagheri", au notat experții în scrisoarea lor, precizând că această întreprindere este o filială a Organizației industriale aerospațiale iraniene.

În consecință, experții solicită Iranului informații despre "specificațiile complete ale acestor componente" găsite, "tipurile de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune cu care aceste componente ar fi compatibile" și "detalii în legătură cu indivizii și companiile destinatare ale exporturilor Shahid Bagheri — cantitate exportată, numere de serie, nume și adrese ale destinatarilor". Ei mai cer, de asemenea, "detalii despre plăți, facturi, cu scopul de a ști cine se află în spatele acestor achiziții".

Scrisoarea precizează că experții trebuie să prezinte un raport final până la sfârșitul lunii decembrie și solicită ca răspunsurile la întrebările lor să fie date cât mai repede posibil.

În cursul ultimelor luni, Arabia Saudită, în fruntea unei coaliții arabe luptând împotriva rebelilor houthi din Yemen, și Statele Unite au acuzat Iranul în repetate rânduri că sprijină militar aceste miliții șiite. Pe lângă embargoul asupra armelor decretat de ONU în Yemen, Teheranul este ținta unei interdicții de a vinde armament.

Republica Islamică a dezmințit constant că furnizează arme rebelilor houthi. La începutul săptămânii, Ministerul iranian de Externe a afirmat că "Republica Islamică Iran nu are nicio legătură militară cu Yemenul", chiar dacă îi susține politic pe rebelii houthi.

Joi, Arabia Saudită a anunțat că a interceptat și distrus o nouă rachetă lansată asupra teritoriului său dinspre Yemen. Rebelii houthi au afirmat la rândul lor că dispozitivul "a lovit o țintă militară" de pe teritoriul saudit.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 Foarte corect articolul scris de Ioana Ene Dogioiu despre numirile în fruntea marilor parchete

5 Le Point / Armata americană debarcă în masă în Europa

recomandări

Te ia DNA: Neculai Ontanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă