Operațiune informațională în Marea Neagră: traiectoriile navelor au format simbolul Z

Operațiune informațională în Marea Neagră: traiectoriile navelor au format simbolul Z

Actori pro-ruși au efectuat probabil o operațiune informațională în încercarea de a crește moralul rus înainte de contraofensiva ucraineana manipulând datele de identificare ale navelor pentru a forma traiectorii în formă de Z, simbolul războiului rus împotriva Ucrainei, se arată în ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării.

Datele de identificare a navelor manipulate pentru a forma litera Z FOTO Twitter

Analiza realizată de Geollect indică faptul că, începând cu 14 mai 2023, datele sistemului de identificare automată (AIS) al navelor comerciale au fost manipulate de la distanță pentru a crea impresia unui simbol Z rusesc pro-război de 65 km lungime în Marea Neagră, vizibil pe software-ul de monitorizare din surse deschise.

AIS este utilizat pentru a monitoriza navele, inclusiv pentru a asigura siguranța acestora. Liniile care alcătuiesc imaginea sugerează viteze navale de până la 102 noduri (188 km/h), sugerând o dată în plus că acestea sunt false.

Actorii pro-ruși au efectuat probabil această manipulare ca o operațiune informațiomală, posibil în încercarea de a ridica moralul rușilor înaintea unei contraofensive ucrainene anticipate.

Falsificarea datelor AIS sporește riscul accidentelor maritime. În ciuda operațiunilor informaționale virtuale ale Rusiei în Marea Neagră, marina sa rămâne vulnerabilă: nava de colectare a informațiilor Ivan Hurs a fost probabil atacată la 24 mai 2023”, se arată în raportul de joi realizat de serviciile de informații britanice privind situația războiului dus de Rusia în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…