„Operațiunea Walkiria”, varianta rusă: un posibil complot eșuat împotriva lui Putin

„Operațiunea Walkiria”, varianta rusă: un posibil complot eșuat împotriva lui Putin

Într-un articol publicat de Jonathan Sweet și Mark Toth în revista americană „The Hill” se sugerează că a existat un complot pus la cale de generalul Maslov, care urma să-l elimine pe Vladimir Putin în decembrie.

Elita de la Kremlin a început să exprime nemulțumiri față de război FOTO Arhivă

Jurnaliștii americani fac o paralelă între planul generalului Maslov și „Operațiunea Walkiria”, cea în care un grup de ofițeri germani au încercat să-l ucidă pe Hitler în iulie 1944.

Walkiriile (în mitologia germană și scandinavă mesagerele zeului Odin, care hotăra soarta războaielor și a combatanților) dau târcoale la Kremlin și urmează să aleagă cine este demn să ajungă în Walhalla (lăcașul zeilor rezervat eroilor).

Este posibil ca Putin să fi fost în vizorul lor (al șoimilor) pe 24 decembrie, după ce, revenit de la Mink de câteva zile - când avertizase asupra unei „situații în escaladare”, deși săptămâni de-a rândul păstrase tăcerea - a anulat brusc vizita programată la o fabrică de tancuri din Nizhny Tagil. Străzile erau curățate de zăpadă, iar limuzina sa era deja pregătită - totuși Putin nu a mai plecat.

Înainte însă ca tot felul de zvonuri, legate de o sănătate șubredă, sau alte pretinse explicații, să apuce să se răspândească, într-un ecou sinistru peste timp, la 79 de ani distanță, a ceea ce a urmat eșecului „Operațiunii Walkiria” și tentativei de asasinat a lui Adolf Hitler - la cartierul său de la Wolf’s Lair (în satul Gierłoż, Polonia zilelor noastre) - s-a întâmplat altceva.

Generalul Alexei Maslov, 69 de ani, fost comandant al forțelor terestre ale Rusiei (2004-2008), care lucra ca reprezentant de vânzări internaționale la fabrica de armament Uralvagonzavod, a murit „subit” din cauza unui atac de cord de Crăciun - doar o coincidență sau repetarea scenariului cu complotul de eliminare a lui Hitler de către elemente din comandamentul militar?

Acel asasinat a eșuat la mustață - pus la cale în iulie 1944 de un grup de ofițeri de rang înalt din Wehrmacht, între care și colonelul Claus von Stauffenberg (șeful statului Major), planul de lovitură de stat cu nume de cod „Operațiunea Walkiria”, în urma căruia armata de rezervă urma să preia controlul statului, ar fi devenit operațional odată ce Hitler ar fi fost lichidat. Stauffenberg a plasat o geantă cu o bombă în apropiere de Hitler, într-o sală de conferință, dar acesta a fost salvat de piciorul unei mese de stejar masiv.

A pus Maslov la cale o lovitură de stat?

Cât de aproape au fost Maslov și complicii săi necunoscuți în Nijni Taghil? Generalul avea mijloacele și cunoștințele necesare pentru a organiza o lovitură de stat. El a fost comandant șef al forțelor terestre din Rusia și, mai târziu, reprezentantul militar al Rusiei la NATO. A avut contacte în Occident care s-ar fi putut dovedi utile pentru a ajuta la negocierea încheierii imediate a războiului din Ucraina.

Mark Hertling, general-locotenent în retragere și fost comandant al Armatei Statelor Unite în Europa, a reflectat după moartea lui Maslov că acesta a fost „un ofițer serios, care a încercat să profesionalizeze armata rusă. Din nefericire, a slujit la startul abordărilor «radicale» ale lui Putin. Perioada în care a fost la comandă a coincis cu perioada în care Putin a început să se simtă tot mai încurajat.

Pe plan intern, Maslov probabil că ar fi avut în continuare un contingent puternic de subordonați militari loiali, mulți dintre ei fiind superiori în rang și la comanda unor formațiuni de trupe sau ofițeri de stat major. În calitate de reprezentant militar al Rusiei la NATO, el ar fi avut contacte în Occident pe care le-ar fi întreținut, inclusiv, posibil, diverse servicii de informații străine care ar fi putut sugera ca el să-l dea jos pe Putin și, în schimb, să fie recunoscut imediat ca noul lider de facto al Rusiei.

Combinația dintre cele două s-ar fi putut dovedit prea mult pentru Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) și pentru rămășițele fostului angajator al lui Putin, Comitetul Sovietic de Securitate a Statului, sau, așa cum este mai cunoscut în Occident, KGB-ul. Uzina de tancuri Uralvagonzavod i-a oferit lui Maslov, precum și oricăror eventuali complici, un avantaj tactic pe teren propriu. Oare s-a ivit ceva care a alertat FSB-ul cu privire la o amenințare, făcând călătoria lui Putin prea riscantă?”, au scris jurnaliștii americani.

Dacă scenariul s-ar realiza, lista celor care ar putea veni în locul lui Putin nu ar fi probabil alcătuită din persoane la fel de îngăduitoare precum Maslov. Și probabil că nu s-ar derula deloc așa cum l-a gândit Stauffenberg și a fost descris în filmul hollywoodian „Operation Valkyrie”. Grupul lui Stauffenberg știa despre Holocaust și a așteptat prea mult înainte de a acționa împotriva lui Hitler.

Putin, vulnerabil?

Faptul că cercurile sociopolitice de la Moscova încep să manifeste deschis nemulțumiri indică o vulnerabilizare a poziției lui Putin .

De pildă, au scris analiștii Institutului pentru Studii de Război (ISW), Igor Girkin, fost ministru al apărării în așa-numita Republică Populară Donețk și în prezent proeminent blogger militar, cel care a fost condamnat în absență pentru doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, „ a insinuat că ar susține îndepărtarea din funcție a președintelui rus Vladimir Putin, cea mai directă dezaprobare a lui Putin de până acum”.

Între timp tacticile brutale de luptă ale șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, pentru cucerirea orașelor Bahmut și Soledar astfel încât să obțină o victorie cu orice preț rezonează cu șoimii Siloviki de la Kremlin, care au devenit frustrați în fața eșecurilor. Prigojin chiar a anunțat că luptătorii săi au cucerit orașul Soledar, o subliniere tacită că nu ministrul apărării și armata regulată au fost capabili de asta.

„Este posibil ca Putin și acoliții săi din FSB să fie conștienți de prezența Walkiriilor care dau târcoale simbolic în jurul Kremlinului. Este probabil motivul pentru care Maslov «a murit brusc». Dar și motivul pentru care Girkin și Prigojiin ar trebui să pășească cu grijă pe viitor, ca nu cumva să îi urmeze- liderii autoritariști paranoici nu sunt buni pentru sănătate.

În cele din urmă, supraviețuirea lui Putin s-ar putea reduce la o „ciocnire continuă a personalităților", așa cum a numit-o recent Hertling în cadrul unei emisiuni. Putin, Prigojin, Șoigu și generalul Valeri Gherasimov , șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse și prim adjunct al ministrului apărării, sar unul la altul. Drept rezultat, războiul Rusiei nu duce nicăieri în Ucraina, cu excepția unui kilometru sau a unei clădiri nesemnificative din punct de vedere strategic pe ici-colo, scriu jurnaliștii Jonathan Sweet și Mark Toth în „The Hill”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...