Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, inculpat pentru „înaltă trădare”. Ar fi fost otrăvit de două ori

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, inculpat pentru „înaltă trădare”. Ar fi fost otrăvit de două ori

Cunoscutul opozant rus Vladimir Kara-Murza a fost inculpat pentru „înaltă trădare", a anunţat joi avocatul său, o infracţiune care se plătește cu închisoarea, în condiţiile în care este deja încarcerat pentru că a criticat ofensiva din Ucraina, relatează AFP.

Vladimir Kara-Murza, opozant rus / Foto Arhivă / EPA-EFE

„Clientul nostru a fost inculpat pentru că a luat cuvântul şi a criticat autorităţile ruse în trei rânduri la evenimente publice la Lisabona, Helsinki şi Washington", a declarat avocatul său Vadim Prohorov, citat de agenţia de ştiri rusă TASS.

„Aceste intervenţii nu ameninţau cu nimic (securitatea Rusiei), era vorba de critici publice", a adăugat el, precizând că Vladimir Kara-Murza respinge aceste acuzaţii.

Infracţiunea de „înaltă trădare" este pasibilă de 20 de ani de închisoare, dar sentinţa poate fi mărită dacă suspectul este vizat de mai multe capete de acuzare.

În aprilie, el a fost arestat la Moscova pentru că a criticat ofensiva în Ucraina, în special pe reţelele sociale, şi inculpat pentru „difuzarea de informaţii false" privind armata rusă, o infracţiune pasibilă de zece ani de închisoare.

Ulterior, în august, în timpul încarcerării sale, el a fost acuzat că a lucrat pentru o organizaţie teroristă desemnată ca „indezirabilă" în Rusia, organizând în 2021 la Moscova o conferinţă privind deţinuţii politici, scrie Agerpres.

Cine este opozantul rus

Vladimir Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, este una dintre ultimele figuri ale opoziţiei ruse care se află încă în ţară.

Fost jurnalist, el era un apropiat al opozantului Boris Nemţov, asasinat nu departe de Kremlin în 2015, şi a lucrat de asemenea cu organizaţia lui Mihail Hodorkovski, fost oligarh devenit critic în exil al lui Vladimir Putin.

Kara-Murza afirmă că a fost otrăvit în două rânduri de agenţi ruşi, în 2015 şi 2017, din cauza activităţilor sale politice.

Marţi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Moscova pentru că a anulat candidatura lui Vladimir Kara-Murza la alegeri din Rusia pe motiv că avea dublă cetăţenie, rusă şi britanică.

Opozantul deţine cetăţenia rusă de la naştere şi a obţinut cetăţenia britanică după ce s-a mutat în Regatul Unit împreună cu mama sa când avea 15 ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență