Opoziţia liberală poloneză alege o candidată moderată în cursa prezidenţială împotriva conservatorilor

Opoziţia liberală poloneză alege o candidată moderată în cursa prezidenţială împotriva conservatorilor

Principala formaţiune poloneză de opoziţie, Platforma Civică (PO), de centru-dreapta, a ales-o drept candidată pentru scrutinul prezidenţial de anul viitor pe Malgorzata Kidawa-Blonska, fostă preşedintă a parlamentului de la Varşovia şi ale cărei abordări moderate dau liberalilor speranţe că ea va putea atrage voturile alegătorilor indecişi pentru a reuşi astfel să-l învingă pe preşedintele conservator în exerciţiu Andrzej Duda, potrivit agenţiilor Reuters şi DPA.

Malgorzata Kidawa-Blonska, în vârstă de 62 de ani, a câştigat competiţia internă din partid în faţa primarului oraşului Poznan, Jacek Jaskowiak, care a manifestat opinii politice cu tentă mai progresistă în chestiunile sociale, precum avortul, o temă sensibilă în Polonia, ţară catolică şi care ţine mult la valorile ei tradiţionale.

Platforma Civică (PO) a desfăşurat această competiţie internă după ce fostul prim-ministru şi fost preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, în prezent preşedinte al Partidului Popular European (PPE), a decis să nu candideze, acesta fiind un adversar îndârjit al formaţiunii conservatoare Lege şi Justiţie (PiS).

Deşi în sondaje Kidawa-Blonska se află mult în urma lui Duda, un sondaj din noiembrie arătând 46,2% pentru actualul preşedinte conservator şi pentru ea numai 23,3%, liberalii polonezi speră că prin discursul ei mai degrabă conciliant va putea atrage şi alegătorii indecişi, într-o ţară profund antagonizată.

Opoziţia speră de asemenea că o victorie la scrutinul prezidenţial din primăvară îi va permite să ţină în şah guvernul condus de formaţiunea PiS, care se află de patru ani într-un conflict permanent cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept, dar care în acelaşi timp rămâne foarte populară. În Polonia preşedintele are drept de veto asupra legislaţiei, iar PiS, deşi a câştigat recent din nou alegerile legislative, nu are suficiente mandate în parlament pentru a răsturna acest veto.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...