Orban: Am încredere că putem reuşi învestirea din prima, dar există şi posibilitatea anticipatelor

Orban: Am încredere că putem reuşi învestirea din prima, dar există şi posibilitatea anticipatelor

Preşedintele PNL, premierul desemnat Ludovic Orban, a admis, luni, că există posibilitatea ca nici primul, nici al doilea Guvern propus să nu fie susţinut de Parlament, context în care ar exista posibilitatea alegerilor anticipate.

"În ultimă instanţă, ca să fiu foarte sincer, PNL, eu, în calitate de preşedinte al PNL şi de premier desemnat, am arătat şi arăt totodată deschiderea spre dialog, prezint starea de fapt, toate argumentele pentru învestirea Guvernului, dar, în mod evident, deciziile le iau formaţiunile politice în organismele lor statutare. Am încredere că putem reuşi din prima învestirea Guvernului, dar, în mod evident, putem fi pregătiţi pentru orice altă situaţie. Iar a doua situaţie va presupune o abordare total diferită, pentru că vom ajunge la a doua învestire de Guvern, iar în cazul în care Guvernul nu va fi învestit de Parlament vom avea alegeri anticipate, adică ajungem la ceea ce am spus noi, ca primă preferinţă. Sigur, trebuie să suportăm în această perioadă toate ilegalităţile, toate prostiile, toate deciziile aberante pe care le iau nişte rămăşiţe guvernamentale care au fost demise prin moţiune de cenzură. Iar cei care menţin aceşti oameni la putere, de fapt, sunt complici, sunt coresponsabili pentru ilegalităţile pe care le fac, pentru toate deciziile care antrenează consecinţe defavorabile pentru români", a declarat Orban, la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL.

El a anunţat că PNL va depune lista Guvernului şi programul de guvernare în termenul constituţional stabilit. Totodată, liberalii vor propune "un calendar cât mai rapid pentru învestirea Guvernului", astfel încât la începutul săptămânii viitoare, cel târziu miercuri, să aibă loc votul de învestitură în plenul Parlamentului.

"În prima rundă de negocieri am arătat deschidere şi am acceptat foarte multe propuneri pe care ni le-au formulat partenerii noştri. Astăzi nu cred că există vreun motiv serios ca vreunul dintre partenerii noştri să nu ia decizia de a susţine învestirea Guvernului condus de mine. Vom avea, începând de mâine, a doua rundă de discuţii. Deja am luat decizii în PNL pentru a facilita respectarea înţelegerilor pe care le-am avut cu partenerii noştri şi pentru a introduce în programul de guvernare elemente care ne-au fost solicitate de parteneri", a arătat liderul liberal.

Orban a precizat că PNL susţine proiectele USR, precum alegerea primarilor în două tururi sau abrogarea recursului compensatoriu, dar a subliniat că adoptarea acestora nu depinde în exclusivitate de liberali.

"Nu poate să i se ceară PNL ce nu poate da PNL. Noi putem să susţinem, cu parlamentarii noştri, proiecte legislative pe care, de altfel, le susţinem. Dar nu poţi să spui că nu învesteşti Guvernul PNL din cauza faptului că PSD sau altă formaţiune politică nu votează un proiect de lege. Eu aşa ceva nu am întâlnit, vă spun sincer, să ni se pună nişte condiţii, care nu depind de noi", a explicat el.

Potrivit lui Orban, România are nevoie de un Guvern legitim pentru a pregăti proiectul de lege a bugetului de stat, pentru a prezenta un candidat la funcţia de comisar european.

El a susţinut că, de la adoptarea moţiunii de cenzură până în prezent, "rămăşiţele Guvernului Dăncilă au făcut numai şi numai nenorociri".

"Au declanşat concursuri pe toate posturile vacante de execuţie şi de conducere din toate instituţiile statului, din toate instituţiile guvernamentale pentru a-şi fixa pe post clientela politică, introdusă pe uşa din dos, oameni care nu au altă calitate decât aceea de a avea carnet de partid la PSD; au angajat cheltuieli publice fără să aibă resurse financiare; au alocat bani în mod discriminatoriu, atât din fondul de rezervă al Guvernului, cât şi din sumele suplimentare cuprinse în rectificarea bugetară, către autorităţi locale, fără să rezolve problemele reale ale comunităţilor locale; forţează semnarea de contracte ilegale; realizează tot felul de proceduri prin care angajează cheltuieli pentru care nu există resurse", a afirmat liderul PNL. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ziceau că e „stupidă și inutilă” / Priviți, vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră