Orban: În ultima perioadă, a avut loc o politizare excesivă a MAE; e nevoie de depolitizare urgentă

Orban: În ultima perioadă, a avut loc o politizare excesivă a MAE; e nevoie de depolitizare urgentă

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că, în ultima perioadă, a avut loc o politizare excesivă a Ministerului Afacerilor Externe şi a subliniat necesitatea depolitizării urgente a acestei instituţii.

"În ultima perioadă, am constatat că a avut loc o politizare excesivă a ministerului, de natură să afecteze capacitatea sa instituţională, şi este necesară remedierea acestei deficienţe. Este nevoie de depolitizarea urgentă a acestei instituţii ca a oricărei instituţii a statului român şi a Guvernului şi menţinerea fiecărei instituţii în cadrul legal, în conformitate cu misiunea pe care o are în cadrul statului român", a spus Orban, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru de Externe de către Bogdan Aurescu.

Orban a arătat că este nevoie de o reorganizare a MAE.

"Aveţi în faţa dumneavoastră o sarcină complexă. Este necesară reorganizarea MAE pe principii de profesionalism, integritate, seriozitate, consecvenţă şi mai ales pe eficienţă. În calitate de prim-ministru, voi acorda tot sprijinul meu ministrului Afacerilor Externe în eforturile sale în atingerea acestui obiectiv", a menţionat el.

Premierul a afirmat că obiectivul principal al politicii externe este creşterea influenţei şi a profilului internaţional al României.

"În calitate de prim-ministru voi acţiona pentru eficientizarea MAE, a acţiunii noastre de politică externă, sprijinind prin intermediul Guvernului şi al MAE activitatea preşedintelui României, care este din punct de vedere constituţional factorul de decizie în domeniul politicii externe şi al afacerilor europene", a mai spus Orban.

În privinţa alegerilor prezidenţiale, el a arătat că va cere de urgenţă evaluarea stadiului pregătirii şi va lua toate măsurile necesare pentru sprijinirea MAE în organizarea scrutinului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA