Orban, la ieşirea de la DIICOT: Preşedintele conduce politica externă a României; Guvernul - rol de execuţie

Orban, la ieşirea de la DIICOT: Preşedintele conduce politica externă a României; Guvernul - rol de execuţie

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marţi, la ieşirea de la DIICOT, unde a fost audiat în legătură cu plângerea pe care a depus-o împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, că şeful statului şi nu Guvernul conduce politica externă a României.

"În declaraţia publică făcută de domnul Dragnea s-a anunţat că s-a decis mutarea Ambasadei (României de la Tel Aviv la Ierusalim - n.r.). În conformitate cu Constituţia României, şi cu hotărârea CCR nr. 683, s-a stipulat foarte clar care este împărţirea competenţelor constituţionale în materie de politică externă, respectiv că preşedintele conduce politica externă a României şi că Guvernul are mai degrabă un rol tehnic, de execuţie, de punere în practică a deciziilor în materie de politică externă", a afirmat Orban.

Liderul PNL a susţinut că astfel a fost afectată politica externă a României şi demersurile din ultimii 10 ani.

"Toate punţile construite în timp de România, pe parcursul unei strategii de politică externă de 10 ani care au dus la relaţii extrem de solide atât la nivelul Uniunii Europene cât şi la nivelul NATO, cât şi în relaţiile cu Statul Israel cât şi cu o parte dintre ţările arabe, evident că au fost puse sub semnul întrebării, foarte multe punţi au fost afectate de o decizie care nici măcar nu a fost decizie", a precizat Orban.

El a arătat că a răspuns la toate întrebările puse de procuror, pe parcursul a circa o oră şi jumătate de audieri.

"Am dat o declaraţie, am răspuns la toate întrebările la care am putut să răspund. Din moment ce am depus această sesizare, normal că informaţiile pe care le-am analizat implică necesitatea efectuării unei cercetări. Scopul acestei sesizări este acela de a fi cercetate faptele de către persoanele care au competenţele legale să facă aceste cercetări. Dovadă că în momentul în care s-a început urmărirea penală in rem s-a considerat necesară cercetarea acestor fapte", a spus Ludovic Orban.

Preşedintele PNL a adăugat că el şi-a făcut datoria, a sesizat faptele pe care a considerat necesar să le sesizeze şi din momentul de faţă este atributul şi competenţa procurorului care se ocupă de acest caz să ia o decizie.

"Atunci când un clan toxic îşi bate joc de România şi afectează interese fundamentale ale României, nu pot să stau cu mâinile în sân şi să mă fac că nu văd că sunt afectate interese fundamentale ale României pentru interesele personale ale unor lideri politici sau altora", a completat Orban.

Pe 17 mai, Ludovic Orban anunţa, la Iaşi, că a depus, în "calitate de cetăţean al României", o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind anumite fapte săvârşite de prim-ministrul Viorica Dăncilă şi liderul PSD, Liviu Dragnea. Liderul liberalilor spunea că aceste fapte sunt legate de "pregătirea, adoptarea, aducerea la cunoştinţa opiniei publice şi tot ce s-a întâmplat după" adoptarea de către Guvern a memorandumului privind mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Parchetul General a decis transmiterea plângerii către DIICOT, fiind instituţia competentă pentru a ancheta respectivele fapte.

Ulterior, DIICOT a anunţat că a început urmărirea penală in rem în dosarul întocmit de anchetatori în urma plângerii depuse de preşedintele PNL, Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Conform unor surse judiciare, decizia a fost luată pe data de 7 iunie pentru infracţiunea de înaltă trădare şi divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”