Orban: Minerii din Paroşeni şi Uricani, să iasă din subteran; vom prelungi OUG privind veniturile

Orban: Minerii din Paroşeni şi Uricani, să iasă din subteran; vom prelungi OUG privind veniturile

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat vineri că le garantează minerilor din Paroşeni şi Uricani, blocaţi în subteran, că, după învestirea guvernului condus de el, va da ordonanţa de urgenţă care îi asigură că, în cazul închiderii minelor, nu vor rămâne fără bani.

"Vă spun lucruri care trebuie ştiute de români: PSD şi-a bătut joc de România. Şi astăzi, 100 de mineri sunt blocaţi în subteran, pentru că Guvernul, de un an de zile, nu catadicseşte să prelungească OUG, care să le ofere garanţia angajaţilor din minele Paroşeni şi Uricani că atunci când se vor închide minele, ei nu vor rămâne fără bani să îşi hrănească familiile. Au uitat lucrul acesta, i-au minţit timp de 9 luni de zile şi iată că, astăzi, singura lor speranţă şi singura lor formă de a-şi cere drepturile a fost să se blocheze în subteran. Le garantez acestor mineri şi îi rog să nu îşi mai pună în pericol viaţa şi sănătatea. Să iasă din subteran, pentru că după învestirea guvernului, prima OUG după OUG de restructurare va fi prelungirea acestei OUG", a afirmat Orban la Adunarea Regională a organizaţiilor PNL Sud-Muntenia de la Piteşti.

Aproape o sută de mineri de la Paroşeni şi Uricani s-au blocat luni în subteran. Protestatarii solicită prelungirea Ordonanţei 36, care le garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile - pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp, precum şi angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara pentru cei care nu se pot pensiona încă.

Cele două exploatări fac parte din Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, de unde ar urma să fie disponibilizate circa 280 de persoane de la începutul anului viitor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

2 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

3 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

4 Foarte interesante amănunte!

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...