Orban: Somăm PSD să se delimiteze de declaraţiile lui Laufer şi să-l excludă din partid

Orban: Somăm PSD să se delimiteze de declaraţiile lui Laufer şi să-l excludă din partid

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, solicită PSD să se delimiteze de declaraţiile lui Ilan Laufer la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi să-l excludă din partid.

"Somăm public PSD să se delimiteze ferm de declaraţiile lui Ilan Laufer şi să respingă categoric acuzaţiile acestuia la adresa preşedintelui României, Klaus Iohannis. (...) Somăm Partidul Social Democrat să abandoneze această retorică a urii etnice şi xenofobe şi să îl excludă pe Ilan Laufer din rândul membrilor săi", susţine Ludovic Orban într-o declaraţie de presă transmisă, miercuri, AGERPRES.

El afirmă că "acuzaţiile stupefiante" ale lui Ilan Laufer la adresa preşedintelui Iohannis "sunt de o gravitate fără precedent şi trebuie sancţionate public imediat".

"Folosirea în discursul public a termenilor de antisemitism şi nazism în contextul refuzului de numire a unei persoane nepotrivite într-o funcţie de demnitate publică reprezintă o profanare a memoriei victimelor Holocaustului şi o ofensă nepermisă la adresa comunităţii etnice germane. Astfel de afirmaţii, susţinute de la tribuna oficială a partidului de guvernământ - PSD, afectează grav imaginea României în plan internaţional şi riscă să deterioreze relaţiile cu partenerii strategici din Uniunea Europeană, NATO şi Statele Unite ale Americii", spune Orban.

Preşedintele PNL subliniază că refuzul numirii lui Ilan Laufer în funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale nu are nicio legătură cu originile sale etnice, ci doar cu slaba pregătire profesională a acestuia şi incompetenţa dovedită în ocuparea unei funcţii în Guvernul României. El precizează că PSD "l-a eliminat din Guvern" pe Ilan Laufer în momentul în care a fost schimbat Cabinetul Tudose şi tot PSD a renunţat, marţi, la susţinerea sa.

"Manechinul Ilan Laufer nu are nicio legătură cu funcţia propusă şi nu poate ocupa un portofoliu atât de important pentru dezvoltarea României precum Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice, întrucât nu are pregătirea, experienţa şi calităţile manageriale necesare pentru această poziţie. Afirmaţiile iresponsabile ale lui Ilan Laufer sunt cu atât mai grave pentru PSD deoarece nu sunt singulare. Alţi membri ai partidului, precum Darius Vâlcov sau Liviu Pop, au proferat insulte similare, iar cazul lor a ajuns în dezbaterea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei unde a fost propusă o rezoluţie faţă de atacurile împotriva minorităţii germane", arată Ludovic Orban.

Ilan Laufer a afirmat marţi seara, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a semna decretul pentru numirea sa în funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale ar reprezenta "un nou act de antisemitism".

"Astăzi, în anul 2018, am fost respins de către preşedintele României, Klaus Iohannis. Sunt îngrijorat de motivele reale care au stat la baza respingerii mele, atunci când m-a refuzat în funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, fără să motiveze această decizie, ceea ce este neconstituţional. Consider că refuzul preşedintelui Iohannis, în ceea ce mă priveşte, este un nou act de antisemitism şi vreau să atrag atenţia asupra fenomenului neîncetat de antisemitism pe care l-a demonstrat în ultimul an preşedintele Klaus Iohannis. Aşa cum se ştie, domnul Iohannis a avut mai multe ieşiri împotriva evreilor şi declaraţii antisemite. A refuzat şi blocat numirea unui ambasador în Israel, dorind pe această cale să saboteze relaţia dintre România şi Israel. Totodată, vă pot spune că a contribuit inclusiv la sabotarea şedinţei de guvern comune care trebuia să aibă loc între Guvernul israelian şi cel român", a spus Laufer.

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat ferm, miercuri, folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic, subliniind că referinţele la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile şi denotă grave carenţe de educaţie, cultură, diplomaţie şi istorie.

Şeful statului consideră că Ilan Laufer, "însuşindu-şi cu bună ştiinţă un text cu acuzaţii ridicole, lipsite de orice fundament real, a picat testul maturităţii, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 „Asta îl excită foarte mult din punct de vedere sexual” / Ce a povestit Sophie, la BBC, despre Andrew Tate

5 Frații Tate, „judecați” de CTP: Este o batjocură cruntă pentru România faptul că acești inși au venit aici cu mâna-n chiloți și au ajuns milionari în …