Orban: Va trebui să creştem vigilenţa faţă de transportul cu autoturisme şi microbuze dinspre Italia

Orban: Va trebui să creştem vigilenţa faţă de transportul cu autoturisme şi microbuze dinspre Italia

Prim-ministrul interimar Ludovic Orban a anunţat marţi, în debutul şedinţei de Guvern, că este necesară o vigilenţă sporită în ceea ce priveşte transportul cu autoturisme şi microbuze dinspre Italia, după ce au fost suspendate transportul feroviar, aerian şi rutier de persoane dinspre şi spre această ţară.

"Odată cu suspendarea, practic, a tuturor formelor de transport organizat aerian, feroviar, rutier, va trebui să creştem atenţia şi vigilenţa faţă de transportul cu autoturisme, cu maşini personale şi, evident, cu microbuzele sub nouă locuri care nu au regim reglementat. Şi aici va trebui să mobilizaţi Poliţia de Frontieră", i-a spus Orban ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela.

El a amintit şi cazul celor 21 de persoane care au intrat marţi în România prin PTF Giurgiu-Ruse, ca pasageri într-un autocar ce a venit din Italia prin Grecia. Aceste persoane au intrat în carantină pentru o perioadă de 14 zile pe raza municipiului Giurgiu.

"Am văzut inventivitatea unora dintre concetăţenii noştri, i-a adus din Italia nu pe cea mai scurtă direcţie, ci au ajuns pe la Giurgiu. (...) Trebuie să aveţi permanentă mobilizare şi să îi transmiteţi comandantului Poliţiei de Frontieră să crească vigilenţa şi pe alte intrări în ţară", a spus Orban.

Potrivit lui Vela, cei 21 de cetăţeni veneau din Sicilia şi Calabria.

Pe de altă parte, Orban a atras atenţia asupra faptului că măsura izolării la domiciliu ar putea să fie impusă în perioada următoare şi pentru cetăţenii care provin din alte zone.

"Transmiteţi comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă să crească capacitatea şi am să văd şi explic de ce: după cum evoluează epidemia în alte ţări, este foarte probabil ca în curând să trebuiască să instituim în primă fază măsura izolării la domiciliu pentru cetăţeni români care vin din zone afectate. Gândiţi-vă că zona Madridului deja prezintă un număr foarte mare de cazuri. Acolo avem cred că 200.000 de români aproape", a spus el.

Ludovic Orban i-a cerut ministrului interimar al Sănătăţii, Victor Costache, ca reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică, în cadrul controalelor pe care le derulează, să implementeze "cu eficienţă maximă" noul formular aprobat în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

"Obiectivul nostru clar este să aflăm de unde vin oamenii, pe ce traseu au venit şi să luăm măsurile care se impun: carantină instituţionalizată, izolare la domiciliu pentru toate persoanele care vin. Aici vă trag atenţia că, în urma deciziei Guvernului italian de a introduce în carantină toată Italia, practic, toată Italia este zonă roşie, cu consecinţele de rigoare asupra măsurilor pe care le vom lua", a explicat Orban.

Prim-ministrul a subliniat şi importanţa responsabilizării autorităţilor locale, atât în ce priveşte verificarea respectării izolării la domiciliu, cât şi inventarierea situaţiilor în care persoanele au nevoie de susţinere pentru aprovizionarea curentă cu alimente.

"Transmiteţi-le reprezentanţilor administraţiilor locale, prin prefecţi, că nu există niciun fel de problemă legată de buget. Avem capacitatea legală de a putea asigura resursele financiare pentru toate costurile legate de susţinerea persoanelor aflate în izolare la domiciliu", a subliniat Orban.

De asemenea, a vorbit despre implicarea poliţiei în derularea anchetelor epidemiologice, în situaţiile care implică dificultăţi.

"Nu e suficient să aflăm persoanele, trebuie să le identificăm, pentru că aţi văzut foarte clar că sunt cazuri de persoane pe care le putem identifica şi cazuri de persoane care sunt mai greu de identificat şi aici numai poliţia, cu sistemele de investigare pe care le are la dispoziţie, trebuie să intervină imediat pentru identificarea şi localizarea cât mai rapid a persoanelor respective, astfel încât să putem dispune izolare la domiciliu, să putem derula ancheta epidemiologică cât de repede posibil", a precizat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...