Orban vede o resetare a relațiilor cu SUA sub președinția Trump: Până acum 'eram oaia neagră'

Relațiile diplomatice ale Ungariei cu Statele Unite s-ar putea îmbunătăți semnificativ sub președinția lui Donald Trump, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban după o convorbire la telefon cu președintele american ales, relatează Reuters.

Orban, la putere de la alegerile din 2010, a intrat de mai multe ori în conflict cu oficiali americani în ultimii ani din cauza unor reforme despre care criticii săi susțin că au subminat echilibrul de puteri din Ungaria.

În iulie, premierul conservator al Ungariei a fost primul lider european care și-a exprimat o preferință clară pentru 'curajosul' Trump și a spus că planurile de politică externă ale lui Hillary Clinton, rivala democrată a miliardarului, ar fi 'letale' pentru Ungaria.

"Am vorbit la telefon cu noul președinte american și pot spune că poziția noastră s-a îmbunătățit semnificativ", a afirmat Orban într-un interviu pentru cotidianul economic Vilaggazdasag.

"Donald Trump a spus că are o părere foarte bună despre Ungaria", a adăugat el.

Orban a spus de asemenea că Trump l-a invitat la Washington pentru discuții la o dată neprecizată.

"I-am spus că nu am mai fost acolo de mult timp, din cauză că eram văzut ca 'oaia neagră'. A râs și a spus că așa era văzut și el", a mai declarat premierul Ungariei.

La o conferință de presă comună cu Orban în 2011, secretarul de stat al SUA de atunci, Hillary Clinton, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu libertățile democratice din Ungaria, un aliat din NATO, și a spus că trebuie întărit echilibrul de puteri.

Disputele diplomatice ale lui Orban cu Washingtonul au inclus și o interdicție pentru șase oficiali ungari de a intra în SUA în 2014 din cauza unor acuzații de corupție. Decizia a fost văzută ca un alt avertisment către Budapesta de a schimba politicile pe care Washingtonul la considera ca fiind periculoase pentru valorile democratice.

La începutul lunii noiembrie, Orban a spus că rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA a marcat sfârșitul perioadei 'non-democrației liberale'.

"Cred că prin Donald Trump, SUA vor avea un președinte care nu este limitat ideologic, fiind vorba de o persoană deschisă, mult mai interesată de succes, eficiență și rezultate decât de teorii politice", a afirmat premierul ungar.

"Cooperarea economică a fost bună până acum. Numai ideologiile puneau obstacole", a mai spus el, fără a elabora.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

3 Info / Încă o lovitură mortală pentru PSD: Ana Birchall se înscrie în PNL! Să vezi dezvăluiri!

4 VIDEO Cum arată spitalul cu 1.000 de paturi din Wuhan la patru zile după începerea lucrărilor

5 Mafia din Justiție lovește din nou? O judecătoare s-a pensionat, procesul Microsoft 2 se reia de la zero!

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion