OUG: Mandatele membrilor Colegiului director al CNCD care urmează să expire pe 22 aprilie - prelungite

OUG: Mandatele membrilor Colegiului director al CNCD care urmează să expire pe 22 aprilie - prelungite

Mandatele membrilor Colegiului director al Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării, care urmează să expire pe 22 aprilie, inclusiv cele ale preşedintelui şi vicepreşedintelui CNCD, au fost prelungite de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.

În ultima şedinţă de guvern, a fost aprobată OUG pentru completarea OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

Potrivit actului normativ publicat luni în Monitorul Oficial, mandatul membrilor Colegiului director al Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării se exercită de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Parlamentului de numire a acestora.

Mandatul unui membru al Colegiului director al Consiliului durează până la publicare în Monitorul Oficial a hotărârii Parlamentului de numire a noului membru, dar nu mai mult de 6 luni de la data împlinirii termenului prevăzut de lege (mandatul este de 5 ani).

Mandatul preşedintelui şi vicepreşedintelui CNCD durează până la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Colegiului director prin care au fost aleşi noul preşedinte şi noul vicepreşedinte, dar nu mai mult de 6 luni de la data împlinirii termenului prevăzut de lege.

Guvernul arată că a emis OUG ''în scopul asigurării unui cadru legal pentru continuarea activităţii CNCD de soluţionare a petiţiilor privind posibile fapte de discriminare, raportat la faptul că la 22 aprilie încetează 7 mandate din cele 9 existente la nivelul Colegiului director, inclusiv cel al preşedintelui şi vicepreşedintelui instituţiei'', precizând şi că pentru soluţionarea unei petiţii sunt necesare minimum 5 voturi , ''fapt ce ar duce la un grad ridicat de afectare a interesului public prin imposibilitatea cetăţenilor de a beneficia de protecţia împotriva discriminării''.

Totodată, Executivul menţionează că din cauza coronavirusului, activitatea Parlamentului s-a modificat şi implicit a comisiilor, în sensul că acestea nu se pot reuni, audierea candidaţilor pentru Colegiul director presupunând întrunirea a 6 comisii de specialitate.

''Chiar dacă s-a dezvoltat o procedură de lucru online, în acest moment Parlamentul este în imposibilitatea de a finaliza la termen procedura de numire a membrilor Colegiului director'', se arată în actul normativ aprobat de Guvern. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

2 VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

3 Zguduitor articol...

4 Imagini cu patru francezi care pleacă dintr-un local din Cluj fără să plătească după ce consumaseră 6 ore

5 De citit...