
Pace prin foc: Trump, mai multe lovituri aeriene în 5 luni decât Biden în 4 ani
Donald Trump a ordonat, în primele cinci luni ale celui de-al doilea mandat al său, aproape același număr de lovituri aeriene pe care Joe Biden le-a ordonat în patru ani la Casa Albă. În ciuda promisiunii electorale de a retrage America din conflictele externe, Trump a intensificat operațiunile militare: lovituri împotriva rebelilor Houthi din Yemen, grupărilor jihadiste din Somalia, și atacuri în Irak, Siria și, mai recent, Iran.
Conform datelor centralizate de ACLED (Armed Conflict Location & Event Data), președintele republican a ordonat 529 de lovituri aeriene, față de cele 555 ale administrației Biden pe durata întregului mandat de patru ani. Astfel, cifra loviturilor e aproape la același nivel în doar 5 luni – un crescendo statistic semnificativ.
Până și fostul front deschis – Siria, Irak, Yemen și Somalia – a fost extins. Trump a ordonat și lovituri fără precedent asupra programului nuclear iranian, folosind bombele de mare impact GBU‑57 Massive Ordnance Penetrator pentru a ataca complexele subterane de la Fordow. Operațiunea a atras atenția experților de la ACLED: „Forţele armate americane acţionează mai rapid, lovesc mai intens și operează cu mai puține constrângeri” – declară CEO‑ul ACLED, prof. Clionadh Raleigh.
„Pace prin forță”
Trump justifică această strategie sub sloganul lui Reagan, „pace prin forță”, susținând că succesul se măsoară nu doar prin bătălii câștigate, ci – mai ales – prin războaie evitate. La balul inaugural, a insistat: „Vom măsura nu doar bătăliile pe care le câștigăm, ci și războaiele la care nu vom ajunge”.
Politica lui a generat însă fricțiuni în tabăra MAGA. Critici precum Tucker Carlson și Marjorie Taylor‑Greene au reproșat că loviturile – în special cele din Iran – contravin sloganului „America First” și promisiunilor anti‑intervenționiste. Greene a subliniat: „Sunt sătulă de implicări în străinătate”. Totuși, sondajele arată că 84% dintre susținătorii MAGA susțin aceste lovituri.
În Yemen, loviturile au reprezentat marea majoritate – într‑o „campanie de intensificare dramatică”, după cum a relatat ACLED – în martie, Trump a ordonat 470 de raiduri, generând pagube estimate la peste 1 miliard de dolari. În Somalia, atacurile s-au concentrat asupra Statului Islamic și organizației jihadiste al‑Shabaab, fiind eliminat un „planificator ISIS”, a anunțat Casa Albă în martie.
În Irak, pe 13 martie, o lovitură în provincia Al‑Anbar l‑a eliminat pe Abdallah Makki Muslih al‑Rifai („Abu Khadijah”), numărul doi în structura ISIS‑ului global. În Siria, pe 10 iunie, un atac a vizat un comandant ISIS, Rakhim Boev, cu un rachetă inteligentă „ninja bomb” – menită să limiteze victimele civile.
Sursa: adevarul.ro