PACT cere BEC să comunice modalitatea de validare a listelor de semnături

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) solicită Biroului Electoral Central (BEC) să comunice public modalitatea prin care sunt validate listele de semnături și să confirme autenticitatea acestora.

''PACT face un apel public pentru rezolvarea unei stări de fapt extrem de periculoase pentru credibilitatea și legitimitatea procesului electoral democratic din România: fraudarea listelor de susținători ai candidaților pentru alegerile locale din iunie 2016. În spațiul public au existat o serie de reclamații la adresa partidelor vechi privind eventuala falsificare a acestor liste prin comiterea infracțiunilor fals și uz de fals. În contextul de față, listele pot fi ușor falsificate în întregime folosind diverse baze de date care conțin date cu caracter personal, rămânând doar ca semnăturile să fie adăugate ulterior. Nu există nicio procedură clară și transparentă prin care toate semnăturile să fie verificate, iar abuzurile sunt aproape imposibil de constatat și de sancționat'', se arată într-o scrisoare deschisă a PACT transmisă premierului Dacian Cioloș, președintei AEP, Ana Maria Pătru, și președintei BEC, Georgeta Negrilă.

Organizația susține că ''practicile'' pot fi eliminate prin introducerea unor măsuri de monitorizare și cere ca Hotărârea de Guvern nr. 1/2016 pentru aprobarea modelului listei susținătorilor care va fi folosit la alegerile locale să fie modificată și să conțină, printre altele, prevederea ca toți susținătorii care au semnat pentru cel puțin un candidat să se poată căuta și regăsi online ca susținător al acelui candidat.

''Prin această modificare se vizează limitarea fraudei listelor de susținători din partea actorilor politici. Dacă o persoană se regăsește online ca fiind susținător fără să fi semnat pentru un candidat, atunci poate semnala infracțiunea, iar organele abilitate pot lua măsurile care se impun'', se arată în scrisoarea PACT.

Totodată, organizația pledează pentru introducerea semnăturilor online, afirmând că în acest fel s-ar simplifica procedura de strângere și s-ar permite și românilor din străinătate să poată susține candidați pentru alegerile parlamentare.

''Limitarea colectării semnăturilor de susținere pe hârtie în diaspora este un foarte bun exemplu de procedură absolut ineficientă și care contribuie la scăderea nivelului de implicare în rândul românilor de peste hotare'', adaugă sursa citată.

PACT face un apel către factorii de decizie să ia toate măsurile necesare pentru a asigura o procedură cât mai riguroasă de validare a listelor cu susținători și pentru a depista orice ilegalități comise în timpul întocmirii acestor liste.

''Totodată, cerem introducerea posibilității de a semna electronic listele de susținători: dacă acest lucru nu mai este posibil pentru alegerile locale, trebuie reglementat cu prioritate pentru alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an'', se mai arată în scrisoarea deschisă, semnată de Sebastian Burduja, președinte PACT.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 Furtună la TAROM / Pilotul Emil Dobrovolschi critică schimbarea Mădălinei Mezei de la șefia TAROM și numirile po…

4 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

5 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata