Panama Papers: Olanda deschide o anchetă

Fiscul olandez va deschide o anchetă după publicarea în presa internațională a dezvăluirilor cunoscute drept 'Panama Papers', vast sistem de evaziune fiscală operat de un cabinet de avocați panamezi, a anunțat luni Ministerul Finanțelor, citat de AFP.

"Fiscul va ancheta asupra datelor pertinente pentru Olanda" și le va examina "cu scopul de a stabili dacă sunt valabile pentru impozitare", a precizat ministerul într-un comunicat.

Olanda, frecvent acuzată că acordă avantaje fiscale firmelor multinaționale, "apreciază că este esențial să se lupte împotriva evaziunii fiscale și a fraudei", a precizat aceasta.

Cele două cotidiane olandeze asociate acestui proiect, Trouw și Financieel Dagblad (FD), nu au publicat deocamdată numele personalităților olandeze implicate.

Două trusturi — structură juridică permițând persoanelor fizice sau societăților sau societăților să transfere active unei persoane de încredere care le va administra — ar fi totuși implicate, a menționat cotidianul Trouw.

Aceste două "societăți cutii de scrisori" ar fi jucat un rol în plățile efectuate unor societăți de marketing sportiv din America Latină în cadrul scandalului de corupție de la FIFA, a dat asigurări jurnalul.

Banca națională a Olandei (DNB) a deschis o anchetă la începutul anului asupra mai multor structuri de acest tip și a "riscului spălării de bani în fotbalul profesionist", a adăugat ministerul.

Banca va include "aceste noi dezvăluiri în ancheta sa", a dat asigurări ministerul, subliniind că rezultatele vor fi prezentate înainte de venirea verii.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea duminică a unor conturi în paradisuri fiscale aparținând unor 140 de responsabili politici sau personalități. Documentele, regrupate sub denumirea de ''Panama Papers'', provin de la casa de avocatură Mossack Fonseca, potrivit AFP.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandra Cruceru)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Cîțu a dat-o cu cracii-n sus pe Firea! Moldoveanca, isterică, anunță „cutremur politic”!

3 Monica Anisie își cere scuze după vizita din Ialomița: „Este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă l…

4 VICE / Securitatea națională, în pericol. Suspiciuni de acordare ilegală a cetățeniei române la Autoritatea Naț…

5 Mărturia terifiantă a fetei obligate să facă sex în trei cu primarul: „Nici nu vreau să îmi mai amintesc ce a …

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze