Panama Papers: Olanda deschide o anchetă

Panama Papers: Olanda deschide o anchetă

Fiscul olandez va deschide o anchetă după publicarea în presa internațională a dezvăluirilor cunoscute drept 'Panama Papers', vast sistem de evaziune fiscală operat de un cabinet de avocați panamezi, a anunțat luni Ministerul Finanțelor, citat de AFP.

"Fiscul va ancheta asupra datelor pertinente pentru Olanda" și le va examina "cu scopul de a stabili dacă sunt valabile pentru impozitare", a precizat ministerul într-un comunicat.

Olanda, frecvent acuzată că acordă avantaje fiscale firmelor multinaționale, "apreciază că este esențial să se lupte împotriva evaziunii fiscale și a fraudei", a precizat aceasta.

Cele două cotidiane olandeze asociate acestui proiect, Trouw și Financieel Dagblad (FD), nu au publicat deocamdată numele personalităților olandeze implicate.

Două trusturi — structură juridică permițând persoanelor fizice sau societăților sau societăților să transfere active unei persoane de încredere care le va administra — ar fi totuși implicate, a menționat cotidianul Trouw.

Aceste două "societăți cutii de scrisori" ar fi jucat un rol în plățile efectuate unor societăți de marketing sportiv din America Latină în cadrul scandalului de corupție de la FIFA, a dat asigurări jurnalul.

Banca națională a Olandei (DNB) a deschis o anchetă la începutul anului asupra mai multor structuri de acest tip și a "riscului spălării de bani în fotbalul profesionist", a adăugat ministerul.

Banca va include "aceste noi dezvăluiri în ancheta sa", a dat asigurări ministerul, subliniind că rezultatele vor fi prezentate înainte de venirea verii.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea duminică a unor conturi în paradisuri fiscale aparținând unor 140 de responsabili politici sau personalități. Documentele, regrupate sub denumirea de ''Panama Papers'', provin de la casa de avocatură Mossack Fonseca, potrivit AFP.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandra Cruceru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa