Panama Papers: Pe urmele unei lucrări de Modigliani furate, ascunse la Geneva (presă)

Panama Papers: Pe urmele unei lucrări de Modigliani furate, ascunse la Geneva (presă)

Panama Papers au permis descoperirea proprietarului unei lucrări de Modigliani, care ar fi fost furată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care ar fi ascunsă într-o zonă porto franco din Geneva, a anunțat joi presa elvețiană preluată vineri de AFP.

Potrivit Le Matin, La Tribune de Geneve și Tages Anzeiger, opera pictorului italian Amedeo Modigliani, ale cărui pânze înregistrează recorduri de achiziție la licitații, ar fi deținută în secret, printr-o firmă offshore creată de cabinetul Mossack Fonseca, aflat în centrul scandalului Panama Papers, de David Nahmad, un influent colecționar de artă.

Pânza "Bărbat așezat sprijinit într-un baston" este evaluată la 25 de milioane de dolari (22 de milioane de euro), conform presei elvețiene.

Potrivit Mondex Corp, firmă canadiană specializată în urmărirea operelor furate, tabloul ar fi fost furat de naziști de la un colecționar de artă evreu care a fugit din Paris în 1939. El s-ar afla în prezent la familia Nahmad, familie multimiliardară care a făcut avere din negoțul cu opere de artă. Cea mai mare parte a colecției sale, care ar cuprinde circa 4.500 de piese, printre care 300 de Picasso, este depozitată în zona porto franco din Geneva (spațiu scutit de taxe vamale și de TVA — n.r.).

Justiția americană încearcă de mulți ani să facă lumină în acest caz. Mondex i-a propus nepotului colecționarului jefuit, Philippe Maestracci, să facă demersuri pentru recuperarea pânzei de Modigliani. Familia Nhamad a afirmat că tabloul nu le aparține lor, ci este proprietatea International Art Center (IAC), o firmă offshore. Însă Panama Papers demonstrează că acționarii IAC nu sunt alții decât membrii familiei Nahmad, conform presei.

Le Matin publică un document care arată că David Nahmad este unicul proprietar al IAC din ianuarie 2014. Potrivit cotidianului, el stă la Monaco, Paris și New York, fiind cunoscut ca un abil jucător de backgammon (table) și având la activ un titlu mondial în 1996. Fiul și nepotul său poartă același nume: Helly, primul conducând galeria Helly Nahmad din New York, iar cel de-al doilea, galeria Helly Nahmad din Londra.

AGERPRES/(AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Citiți mai mult:


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...