Panică în partea ocupată a regiunii Zaporojie: Rusia evacuează un oraș din apropierea centralei ocupate

Panică în partea ocupată a regiunii Zaporojie: Rusia evacuează un oraș din apropierea centralei ocupate

Rusia a provocat panică în timpul evacuării unui oraș din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, afirmă un oficial ucrainean. Li s-a cerut oamenilor să părăsească 18 așezări din regiunea Zaporojie, inclusiv Enerhodar, în apropierea centralei, înainte de ofensiva anticipată a Kievului.

Oamenii sunt evacuați FOTO Primarul Melitopov, Ivan Fedorov

Primarul ucrainean din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat că au existat oameni care au așteptat chiar și cinci ore, în timp ce mii de mașini plecau. Organismul de supraveghere nucleară al ONU a avertizat că ar putea avea loc un „accident nuclear grav”.

Rafael Grossi - directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) - a declarat că situația de la centrala nucleară din Zaporojie „devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă”, scrie BBC .

În declarația AIEA se precizează că „în timp ce personalul de exploatare rămâne la fața locului” există „o îngrijorare profundă cu privire la condițiile din ce în ce mai tensionate, stresante și dificile pentru personal și familiile acestora”.

Avertisment privind siguranța centralei capturate de ruși

În comunicat se precizează că experții AIEA de la centrală „au primit informații potrivit cărora a început evacuarea anunțată a locuitorilor din orașul Enerhodar, aflat în apropiere - unde locuiește majoritatea personalului centralei”.

Vineri, șeful regional instalat de Rusia, Evgheni Balitski, a declarat că „în ultimele zile, inamicul a intensificat bombardamentele asupra așezărilor din apropierea liniei frontului.

Prin urmare, am luat decizia de a evacua în primul rând copiii și părinții , persoanele în vârstă, persoanele cu handicap și pacienții din spitale”, a scris el pe rețelele de socializare. .

AIEA a emis anterior avertismente cu privire la siguranța centralei - pe care Rusia a capturat-o în primele zile ale invaziei sale de anul trecut - după ce bombardamentele au provocat întreruperi temporare de energie electrică.

În martie, AIEA a avertizat că centrala funcționa cu generatoare diesel pentru a menține în funcțiune sistemele vitale de răcire, după ce liniile electrice au fost avariate.

Convoaiele de evacuare, pline cu ruși în retragere

De când Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022, numărul personalului de la centrală a scăzut, spune AIEA, „dar conducerea sitului a declarat că acesta a rămas suficient pentru funcționarea în siguranță a centralei.”

Forțele rusești ocupă o mare parte din regiunea Zaporojie, dar nu și capitala regională Zaporojie, care se află chiar la nord-est de Enerhodar, dincolo de rezervorul Dnipro.

Duminică, statul major ucrainean a decis evacuarea locuitorilor civili din orașele Berdiansk și Primorsk, mai departe în interiorul teritoriului controlat de Rusia.

Primarul exilat din Melitopol, Ivan Fedorov, a scris pe Telegram că magazinele din zonele evacuate au rămas fără bunuri și medicamente .

El a mai spus că spitalele externează pacienții în stradă, pe fondul temerilor că alimentarea cu electricitate și apă ar putea fi suspendată dacă Ucraina atacă regiunea.

De asemenea, a afirmat că două treimi din convoaiele de evacuare - presupus a fi formate din civili - erau formate din trupe rusești în retragere. Informația nu a putut fi verificată de BBC.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…