Panică pe burse. Gigantul chinez Evergrande, în pragul falimentului. China riscă să experimenteze propriul ei moment „Lehman Brothers”

Panică pe burse. Gigantul chinez Evergrande, în pragul falimentului. China riscă să experimenteze propriul ei moment „Lehman Brothers”

Bursele asiatice sunt în scădere pe fondul îngrijorărilor crescute legate de intrarea în incapacitate de plată (default) a companiei Evergrande, un gigant chinez în domeniul imobiliarelor şi a impactului pe care un posibil faliment l-ar avea asupra sistemului financiar chinez. Bursa de pe Wall Street a inchis şi ea în scădere luni , ca urmare a crizei datoriilor Evergrande despre care investitorii şi finanţiştii se tem că s-ar putea transforma într-un verirabil moment „Lehman Brothers” al Chinei, informează BBC .

Evergrande a acumulat până în prezent o datorie de peste 300 de miliarde de dolari şi trebuie să plătească până joi, 23 septembrie, o dobândă de 83,5 milioane de dolari şi până miercuri, 29 septembrie, o altă dobândă de 47,5 milioane de dolari, pentru două obligaţiuni (bonduri). Dacă Evergrande nu plăteşte aceste sume în termen de 30 de zile, intră în default - incapacitate de plată.

Evergrande are în prezent obligaţiuni la scadenţă în 2022 în valoare de peste 7,4 miliarde de dolari.

Soarta companiei Evergrande se transformă rapid într-una din cele mai mari probleme financiare ale Chinei, o ţară care nu s-a mai confruntat până în prezent cu deficite de asemenea dimensiuni, arată Bloomberg .

Ce ar însemna un „Lehman Brothers” made in China

Acţiunile companiei au scăzut cu 10% pe bursa din Hong Kong, după ce la un moment dat ajunseseră la cel mai scăzut nivel din mai 2010., conform Reuters .

Criza a afectat şi bursa americană: indicii bursieri S&P şi Nasdaq au înregistrat cele mai slabe performanţe din luna mai, iar Dow Jones a avut cea mai slabă zi din luna iulie, arată CNN.

Scăderi au înregistrat şi indicele bursei japoneze - Nikkei - şi cel al bursei de la Frankfurt (Dax).

„Teama unui faliment al Evergrande provoacă îngrijorări legate de declanşarea unui moment «Lehman Brothers» în China, cu efecte majore asupra regiunii”, a declarat pentru BBC un specialist în tranzacţii financiare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa